simon-maage-tXiMrX3Gc-g-unsplash

Prvi put ikad mladi na klimatskoj konferenciji COP27 dobivaju svoj paviljon i sudjelovanje u raspravama

GREEN_300_listici_sredina

Uvažavanje mišljenja mladih

Da na mladima svijet ostaje uočili su to i čelnici najvažnijeg klimatskog summita COP27 koji se idućeg mjeseca održava u Egiptu. Mladi aktivisti dobit će svoj paviljon u sklopu konferencija, a osim toga bit će punopravni sudionici u raspravama o klimatskim ciljevima. Svijet koji im ostavljamo kao nikad prije nalazi se u nezavidnom položaju, a njihova razmišljanja itekako mogu promijeniti mnogo toga.

Po prvi put ikada, djeca, odnosno mladi imat će svoj službeni prostor na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Egiptu sljedećeg mjeseca. Novonajavljeni paviljon za djecu i mlade na COP27 omogućit će im održavanje rasprava i brifinga o zelenim politikama o koje u posljednje vrijeme zanimaju sve veći broj mlađih generacija. Bit će smješten u ‘Plavoj zoni’ – unutarnjem prostoru kojim upravljaju UN koji je domaćin ovih globalnih pregovora.

“Klimatske promjene nesrazmjerno utječu na djecu, mlade i naškodit će budućim generacijama”, kaže za strane medije dr. Omnia El Omrani, izaslanik mladih COP27. “Danas rođeno dijete doživljava četiri puta više ekstremnih vremenskih nepogoda nego mi. Ovaj utjecaj je nepravedan. Naši svjetski čelnici moraju djelovati odmah”, dodaje. Omrani tvrdi da će se Paviljon za djecu i mlade na COP27 uhvatiti u koštac s ovom nepravdom na način da u rasprave uključe što više mladih ljudi. “Okupit ćemo mlade stručnjake i zagovornike klime diljem svijeta kako bismo predstavili revolucionarne inicijative koje vode mladi diljem svijeta te ubrzali i integrirali naš angažman u stvarne rasprave o klimatskoj politici”, ističe. 

Mladi ljudi i dalje su razumljivo skeptični prema klimatskim konferencijama. Frustrirani suneispunjenim obećanjima političara i nedostatkom hitnih radnji potrebnih za rješavanje klimatske krize. “Svake godine svjetski čelnici na ovom summitu kažu da slušaju mlade i najugroženije ljude, no mi smo još uvijek na putu od uništenja. Ovogodišnji paviljon za mlade pružit će nam priliku da pojačamo naš glas bez barijera i prepreka na koje često nailazimo na ovim službenim događanjima”, istaknula je stranim medijima Mitzi Jonelle Tan, aktivistica i voditeljica organizacije Youth Advocates for Climate Action Philippines.

Ove godine UN-ov summit o klimi održava se u Africi gdje je 70 posto stanovništva kontinenta mlađe od 30 godina i mnogo zajednica živi na prvim crtama klimatske krize. Zbog toga je važnost slušanja glasova mladih posebno značajna na COP-u 27. Od mladih se očekuje da zahtijevaju od svjetskih čelnika da slušaju i daju prioritet politikama za zaštitu onih koji su najviše pogođeni klimatskom krizom, posebno domorodačkih naroda i onih na globalnom jugu. “Na COP26 obećanja o financiranju gubitaka i štete zemljama u razvoju ponovno su zanemarena od strane najbogatijih zemalja svijeta koje najviše zagađuju okoliš”, kaže Vanessa Nakate, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje i klimatska aktivistica.

“Na COP27 mladi će imati mjesto za stolom. Koristit ćemo tu platformu i svoje glasove kako bismo zahtijevali financiranje klimatskih promjena za ublažavanje, prilagodbu i poseban fond za gubitke i štete”, dodaje.  Paviljon za djecu i mlade u potpunosti organiziraju subjekti i institucije koje vode mlade koje podupiru angažman i njihovo uključivanje kao što su Fridays for future i Koaliciju mladih za gubitak i štetu. Save the Children i UNICEF su među ostalim institucionalnim partnerima paviljona.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.