Zabavne ekološke aktivnosti koje ovog ljeta možete raditi sa svojom djecom!

GREEN_300_listici_sredina

Edukativno i korisno

Nakon gotovo godinu dana provođenja većine vremena unutar svoja četiri zida i učenja iza ekrana, vrijeme je za malo igre na svježem zraku uz aktivnosti koje će vašu djecu približiti prirodi.

Svi znamo koliko je vrijeme u prirodi dobro za djecu. Prema istraživanjima, djeca koja se igraju na otvorenom su sretnija, pažljivija i manje zabrinuta od one koja provode više vremena u zatvorenom. Biti u prirodi gradi samopouzdanje i kreativnost, smanjuje stres i podučava djecu – a to vrijeme na otvorenom može sadržavati i obrazovne aktivnosti koje pomažu djeci da otkriju ljubav prema prirodi i da se u njih usadi cjeloživotna ekološka etika. Praktična aktivnost i igra naučit će ih o našem planetu na načine koji nisu mogući pukim učenjem u učionici ili putem online nastave. Ovog ljeta iskoristite priliku da educirate svoju djecu o prirodnom svijetu, očuvanju okoliša i kako služiti planetu s nekoliko jednostavnih, edukativnih aktivnosti u prirodi.

Napravite hotel za pčele i insekte

Napravite vlastiti „hotel za kukce“ kako biste svoju djecu naučili o prehrambenim lancima, biološkoj raznolikosti i oprašivanju. Hoteli se mogu u potpunosti izraditi od odbačenih ili prenamijenjenih materijala. Zadajte svojoj djeci zadatak da pronađu materijal za punjenje – grančice, šišarke, koru, šuplje trske ili čak ostatke papira. Kao okvir upotrijebite drvenu kutiju ili kućicu za ptice, a unutrašnjost ispunite materijalima koja su pronašla vaša djeca. Cilj je stvoriti male otvore za gniježđenje raznih insekata poput bubamara, paukova, kornjaša i slično. Možete stvoriti nekoliko malih hotel za insekte ili napraviti jedan hotel s više „soba“.
Kako se globalne populacije pčela smanjuju zbog klimatskih promjena i uništavaju se staništa, poučite svoje dijete o važnosti zaštite oprašivača tako što ćete u svom hotelu za insekte napraviti mjesta za pčele. Samotne pčele, odnosno one koje nisu dio košnice, vole se gnijezditi u malim rupama koje zatim zaštite blatnim „vratima“ nakon što je ženka unutra položila jaje. Za ovaj dio hotela izbušite rupe različitih veličina u bloku drveta (pazeći da ne izbušite na drugu stranu). Promatrajući pčele kako se naseljavaju u svojim domovima i oprašuju cvijeće u vrtu pruža priliku za podučiti djecu o važnosti očuvanja populacije pčela.

Zasadite vrt

Biljni vrt savršeno će se uklopiti uz hotel za insekte i pomaže u izgradnji zdravog, povezanog ekosustava koji će vaša djeca obožavati istraživati. Zasadite biljke, podučite djecu o autohtonim vrstama i zajedno promatrajte kako različite vrste uspijevaju u vašem dvorištu. Čak i na maloj površini možete uzgajati domaće cvijeće – u zemlji, podignutim krevetima ili posudama. Da biste privukli leptire, posadite grmlje i mješavinu jednogodišnjih i višegodišnjih cvjetova različitih vrsta; provjeriti svoj lokalni vrtni centar i raspitajte se koje su biljke porijeklom iz vašeg područja. Pokažite svojoj djeci kako su cvijeće, insekti, ptice i mali sisavci potrebni jedni drugima da bi preživjeli kao presudni dijelovi prehrambene mreže.

Uzgajajte vlastito povrće

Lako je promatrati proizvode kako dolaze iz trgovine u naš dom bez da se zna odakle stvarno potječu. Da bi se riješili ove nedoumice kod vaše djece, iskoristite ljetno vrijeme uzgajanjem nekoliko nezahtjevnih vrsta povrća. Njega nekoliko usjeva, posebno onih koje vaša djeca lako prepoznaju poput rajčice ili salate, praktičan je način podučavanja djece o pravilnom zalijevanju, sunčevoj svjetlosti i zdravom tlu i kako su svi ti faktori presudni za svu hranu koja se stavi na stol. Grašak, tikvice, krastavci, zelena salata i špinat lako se uzgajaju i vrlo su plodonosna. Ne treba vam čak ni veliko dvorište da biste djecu naučili o vrtlarenju. Većinu povrća možete uzgajati u posudama na prozorskoj dasci. Posadite sjeme u male posude na sunčanom mjestu. Kad postanu dovoljno velike, pomozite djeci da biljke prebace u vrt ili u posude na pločniku, u vrtu ili na balkonu. Potaknite ih da zalijevaju biljke, pobrinite se da dobivaju odgovarajuću sunčevu svjetlost i gledajte ih kako rastu. Kad je vrijeme za berbu, skuhajte obrok zajedno s plodovima vašeg rada kako biste im pokazali čitav proces proizvodnje hrane i kako se oslanjamo na svoju okolinu da pruži našem tijelu sve što mu treba.

Propagirajte biljke

Oni koji nemaju vrt mogu dašak prirode unijeti u zatvoreni prostor s nekoliko različitih sobnih biljaka ili uzgojiti ih vlastitim pelcerima. Pronađite biljku koja ne zahtijeva puno truda oko održavanja, a djecu učite o odgovornosti pokazujući im kako da njeguju biljku. Poput promatranja povrća kako raste u vrtu, razmnožavanje novih biljaka vrlo je ilustrativan proces. Većina kućnih biljaka može se uzgajati pomoću pelcera koji nakon nekoliko tjedana u vodi pušta korijenje koje se može lako posaditi u zemlju stvarajući još više biljaka za vaš dom ili za poklon prijateljima i susjedima.

Uzgojite trupac gljiva

Osim sobnih biljaka, u svom domu možete uzgajati i trupce gljiva. Čekanje i promatranje gljiva je uzbudljivo, a kada se kombinira s edukativnim knjigama, starijoj djeci pokazuje kako micelij djeluje ispod površine trupca kako bi stvorio gljive. Iako se specifikacije za održavanje razlikuju, trupce bi obično trebalo namočiti preko noći u filtriranoj vodi jednom ili dva puta mjesečno i ostaviti na hladnom, zasjenjenom mjestu.

Promatrajte ptice

Bez obzira gdje živite, uvijek će oko vas biti ptice koje možete promatrati i identificirati. Započnite promatranje ptica sa svojom djecom kako biste ih naučili o migracijama i lokalnim staništima. Promatranje ptica sjajan je razlog da djecu izvučete iz kuće, a učenje njihovih imena učinit će da se osjećaju povezano s okolinom i lokalnim okolišem. Identificirajte ptice u vašem susjedstvu, vrtu ili lokalnom parku. Da biste znali o kojoj je točno vrsti riječ, kupite vodič za ptice, pretražite internetske baze podataka ili na mobitel skinite aplikaciju o pticama. Zabilježite kako je izgledala ptica, kako je zvučao njezin pjev i probajte saznati što više informacija o njoj.

Bingo u prirodi

Nisu ptice jedina stvar koju vaša djeca mogu promatrati tijekom izleta u prirodi. Prilikom iduće šetnje ili odlaska u park, sastavite popis biljaka, životinja ili drveća i zadajte svojoj djeci zadatak da pronađu sve stvari s tog popisa. Možete im pomoći s „hintovima“ ili fotografijama, a kada pronađu sve s popisa, možete ih i nagraditi.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.