jonathan-borba-JzCC_b280fM-unsplash

Kako kroz igru i zabavu učiti o energetskoj učinkovitosti?

GREEN_300_listici_sredina

Najbolje je učiti od malih nogu

Edukacija, kreativnost i ulaganje u mlade najbolja su investicija u bolje sutra. Ključna je to ideja edukativno-ekološkog projekta koji je u suradnji s ekološkom udrugom Lijepa Naša pokrenula energetska kompanija Prvo plinarsko društvo povodom proslave 20 godina poslovanja.

Poticanjem kreativnih i inovativnih ideja te ulaganjem u mlade talente, jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija proslaviti će uspješnu poslovnu obljetnicu, poticanjem brojnih edukativnih i humanitarnih projekata pod sloganom Puni energije za novo sutra. Zahvaljujući natječaju Štedi, štedi jer energija puno vrijedi, svi će učenici u više od 300 ekoškola u Hrvatskoj dati svoje kreativne prijedloge kako poticati energetsku učinkovitost i odgovorno i održivo ponašanje.

“Smatramo da je naša obveza, kao energetske tvrtke, educirati javnost o energentima pa tako i o načinima uštede energenata. Zato slične projekte provodimo posljednjih nekoliko godina. Racionalno korištenje energije izuzetno je važno jer je energija resurs bez kojega današnja civilizacija ne bi mogla funkcionirati. Također, vrijeme u kojem živimo obilježava zelena tranzicija, a koga je bolje uključiti u temu koja je silno važna za budućnost ako ne našu djecu? Racionalno raspolaganje energijom i ekološka osviještenost svima nam trebaju biti visoko na listi prioriteta!”, istaknula je povodom predstavljanja projekta Antonija Glavaš članica uprave PPD-a.

O energetskoj učinkovitosti najbolje je učiti od malih nogu, a učenici ekoškola odličan su primjer kako eko navike usvajati i širiti u svojoj okolini. “S obzirom na njihove svakodnevne aktivnosti djeca primjećuju ove probleme u svakodnevnom životu te na to upozoravaju svoje roditelje koji su često neinformirani i opterećeni svakodnevnim egzistencijalnim brigama. Mnoštvo je lijepih primjera gdje su djeca svojim upornim upozoravanjem promijenila navike svojih roditelja. Naravno, kako djeca odrastaju i dobivaju više obveza njihov interes i utjecaj slabi, no najčešće pozitive navike stečene kroz ekoškolu ostaju za cijeli život”, izjavila je Anita Štetić iz udruge Lijepa Naša, najveće ekološke udruge u Hrvatskoj u sklopu koje djeluje više od 300 ekoškola na području Hrvatske.

Zadatak natječaja Štedi, štedi jer energija puno vrijedi je osmisliti i kroz zanimljive i duhovite poruke, slikom i crtežom ilustrirati savjete o energetskoj učinkovitosti što će rezultirati i finalnom izložbom radova koja bi se trebala održati u posljednjoj fazi projekta ove jeseni. Cilj i ideja projekta je potaknuti kreativan pristup svakodnevnim situacijama i pokazati koliko je važno usvajanje malih eko navika kojima se mogu postići velike energetske uštede. Uz ulaganja u energetsku obnovu, izuzetno je važna svijest o savjesnoj i odgovornoj potrošnji, a edukacija je najvažniji korak u izgradnji energetski učinkovite budućnosti. Najbolji radovi polaznika ekoškola bit će nagrađeni, a svi će radovi biti izloženi u sklopu finala projekta Puni energije za novo sutra, koje bi se trebalo održati ove godine, s posebnim ciljem u Petrinji.

PHOTOS BY: Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.