Jeste li čuli za Toyi – set s čijim nastavcima svaki predmet u kući postaje jedinstvena igračka?

GREEN_300_listici_sredina

Otpad sada može biti igračka

Bilo koju teško osmišljenu ideju koju ste do sada imali za kupnju dječjeg poklona možete ostaviti po strani jer je turska dizajnerica Elif Atmaca osmislila način kako u trenu svaki predmet u kući može postati igračka.

Svatko tko je okusio čari roditeljstva ili je blizak s obiteljima koje imaju djecu, znat će da svaka kupljena igračka zaokupi djetetovu pažnju sve do onog trenutka dok ne stigne nova. Ako ne i prije. No, ako djetetu otvorite mogućnost da sam pomoću kutije s različitim nastavcima dizajnira svoju igračku od svakodnevnih predmeta u kućanstvu, njegova će mašta biti zaokupirana još dugo nakon, a svi smo barem jednom svjedočili kako su djeci najdraže igračke upravo one što nađu u kući od daljinskog upravljača pa sve do kutijica u kupaonici i kuhinji.

Ideja je bila stvoriti igračke za djecu u nepovoljnim područjima

Sve to od sada može postati još zanimljivijom igračkom i to zahvaljujući turskom brendu Toyi koji su 2018. godine pokrenuli Kickstarter kampanju te danas postali jedan od najkreativnijih i najosvještenijih brendova u svijetu igračaka. Toyi je opisan kao ekološki kreativni gotovo pa građevinski pribor, a nedavno je osvojio prestižnu nagradu “iF Design Award”.

Na čelu Toyija stoji mlada istanbulska dizajnerica Elif Atmaca koja je smislila ideju kada je željela pomoći djeci koja žive u nepovoljnim područjima. Ta djeca naime, nemaju pristup raznolikim stimulativnim igračkama koje imaju bogatija djeca te je svojih prvih tisuću Toyi kutija odlučila podijeliti upravo njima.

Sve može postati igračka

Ova kreativna kutija omogućava djeci da sve ono što ih okružuje pretvore u igračke. Sastoji se od kotača, očiju, zglobova, palica, nogu i fleksibilnih konektora koji se mogu koristiti za pretvaranje starih boca, šalica, kutija, ručnika i mnogih drugih stvari u kućanstvu u pametnu, simpatičnu i jedinstvenu igračku.

“Toyi je ulaz u širok spektar potencijalnih igračaka od različitih materijala, tekstura, boja, oblika i veličina, koje nisu ograničene veličinom i sadržajem. Zahvaljujući Toyiju, boca s vodom može se pretvoriti u šesterorukog naoružanog robota, stare kutije mogu postati pretinci za vlakove ili borova šišarka može oživjeti kao slatko čudovište”, izjavila je dizajnerica.

Ovaj kreativni igraći set pretvara kantu za reciklažu doslovno u riznicu. Naime, predmeti koji bi završili na otpadu, ovime postaju predmeti koji su prenamijenili svrhu i postali igračka. Umjesto kupnje stotine novih igračaka, ovim održivim načinom smanjujemo kupnju plastike, nizanje otpada, ali i treniramo, odnosno razvijamo maštu naših najmlađih.

Također, sve komponente koje se nalaze u Toyi kutiji izrađene su od 100 posto reciklirane plastike i papira te se one mogu koristiti svaki put iznova. “Toyi dječju perspektivu na potrošnju i proizvodnju mijenja još u najranijoj dobi što će imati velik utjecaj na godine koje dolaze”, tvrde iz Toyija.


Ovo je vjerojatno daleko održiviji način izrade igračaka od obećanja koje tvrtke za proizvodnju igračaka daju boljim materijalima i poboljšavaju svoje postupke recikliranja. Za ovu tvrtku održivost je u središtu cjelokupnog poslovnog razmišljanja, a set koji je dostupan za narudžbu putem online trgovine učinit će da svako dijete ima mogućnost kreativnog izražaja te primjerice kutijici od njegujuće kreme podari novi izgled i upotrebu.

PHOTOS BY: Instagram, PlayToyi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.