špilja vrelo
špilja vrelo

Dani otvorenih vrata: Besplatan ulaz u špilju Vrelo, samo pola sata boravka u njoj čini čuda za dišne puteve

GREEN_300_listici_sredina

Povodom obljetnice njezina otkrića

U špilji, kod drugog kanala, nalazi se rijetka vrsta siga pod nazivom cirkularni anemoliti. To su sige koje su zbog strujanja zraka u špilji savinute na poseban način.

Ovog se vikenda u Općini Fužine održavaju Dani otvorenih vrata špilje Vrelo, koji se održavaju povodom njezinog pronalaska.

7. do 8. srpnja je tim povodom pripremljen atraktivan program.

Ova fascinantna špilja, čija se starost procjenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina, iznimno je poznata po svojoj neodoljivoj ljepoti, a pronađena je 1950. godine.

U petak, 7. srpnja, ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan. U špilju je moguće ući u 10, 11, 12, 14, 15 i 16 sati. Drugi dan, u subotu, bit će organizirano stručno vodstvo špiljom u 11 i 12 sati, koje će provoditi iskusan speleolog, a tijekom ostatka radnog vremena posjetitelji će moći obići špilju s vodičem.

Izložba i radionica

Tijekom oba dana posjetitelji će imati priliku uživati i u izložbi fotografija autora Nebojše Anića, speleologa i fotografa, koja prikazuje treći kanal špilje Vrelo. Ova izložba je jedinstvena prilika za sve da otkriju tajne tog kanala kojemu je pristup dozvoljen samo speleolozima. Speleolog Nebojša Anić će tijekom stručnog vođenja posjetiteljima otkriti ne samo tajne trećeg kanala, već i priče koje se kriju iza samih fotografija.

 

Ovo je jedinstvena prilika za sve zaljubljenike u prirodu i špilje da dožive špiljski svijet na potpuno nov način. Cijena ulaznica za subotu bit će promotivna i iznosit će samo 3,5 eura. Posebno za najmlađe posjetitelje, u subotu od 16 do 18 sati, bit će organizirana kreativna radionica o vodi.

Voditeljica radionice, Antonia Čop, pružit će djeci priliku da nauče sve o kruženju vode u prirodi i važnosti vode za život. Također će se upoznati s uvjetima života u špilji i prilagodbom životinja na život bez sunca. Djeca će saznati koje su supermoći životinja koje žive u špiljama te će imati priliku sudjelovati u raznim demonstracijama, kao što su prikazivanje načina na koji stablo pije vodu, čišćenje vode od zagađenja, filtriranje vode te proces pranja ruku sapunom. Također će imati priliku izraditi sliku oblaka uz pomoć vate, tempera i ljepila za papir.

Zanimljiva povijest

Špilja Vrelo je otkrivena sasvim slučajno tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer, a jedinstvena je po tome što je među rijetkim turistički uređenim objektima koji ima stalni vodeni tok.

Također, karakteristična je jer se razlikuje od većine špilja na goranskoj visoravni. Naime, većina špilja na tom području je vertikalna, dok je špilja Vrelo jedna od rijetkih s gotovo potpuno horizontalnim glavnim kanalom. Zahvaljujući ovim posebnim uvjetima, špilja je uređena ravnom šetnicom koja je pristupačna svima, bez stepenica.

Ovaj speleološki objekt stoga je jedinstven i mogu ga posjetiti svi uzrasti, uključujući djecu, starije osobe i osobe u invalidskim kolicima. Na kraju špilje nalazi se izvor koji nikada ne presušuje, a upravo je po njemu špilja dobila ime Vrelo. Većinu godine vodeni tok oblikuje prekrasna špiljska jezerca, dok višak vode otiče u rijeku Ličanku i jezero Bajer.

Drugi kanal špilje krasno je “špiljsko mlijeko”. Zanimljivo je da se špiljsko mlijeko koristilo u humanoj medicini za zaustavljanje krvarenja, liječenje dizenterije te se vjerovalo da poboljšava mlijeko kod dojilja. Čak su i Egipćanke u drevnom Egiptu koristile špiljsko mlijeko kao prvi piling lica i prvu vrstu kozmetike. Voda u špilji je iznimne kakvoće zahvaljujući prisustvu rude hematita, a boravak u špilji samo pola sata pozitivno utječe na dišne puteve zbog aerosola koji se nalazi u zraku.

Posebna je

U špilji, kod drugog kanala, nalazi se rijetka vrsta siga pod nazivom cirkularni anemoliti. To su sige koje su zbog strujanja zraka u špilji savinute na poseban način. One su posebne i po tome što su kružnog oblika, a nastale su zbog dva različita strujanja zraka koja se javljaju tijekom visokih voda u špilji. Ovaj fenomen nije zabilježen nigdje drugdje u svijetu.

Špilja Vrelo pripada špiljskom sustavu Vrela Ličanke i pruža nevjerojatno iskustvo posjetiteljima.  Zahvaljujući svojoj iznimnoj vrijednosti i privlačnosti, špilja Vrelo bila je nagrađena prestižnim priznanjima koja potvrđuju njezin status kao jedan od najznačajnijih prirodnih lokaliteta. Te nagrade su službeno priznanje za očuvanje i promicanje špilje, te pridonose njezinoj reputaciji kao turističke atrakcije visoke kvalitete. Njezina iznimnost i prirodna ljepota osvojile su srca posjetitelja diljem svijeta, a stručnjaci i entuzijasti iz područja speleologije, prirode i turizma prepoznali su njezinu jedinstvenost.

 

PHOTOS BY: Općina Fužine / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.