338010235_894909865130655_7140502925765810131_n

Jeste li već čuli za Speleon, prvi muzej podzemne baštine u Hrvatskoj?

GREEN_300_listici_sredina

Povratak u tisućama godina daleku prošlost

Spoj povijesti, prirode i tehnologije pronaći ćete u muzeju Speleon u sklopu Baraćevih spilja u Karlovačkoj županiji. Ovaj edukativni centar, prvi takvog tipa u Hrvatskoj vratiti će vas desetak tisuća godina unatrag i pružiti vam informacije o planetu Zemlja za koje još možda niste čuli.

Ako se samo na trenutak želite vratiti desetak tisuća godina unatrag, onda je pravo vrijeme da posjetite muzej Speleon, polupodzemni muzej u Hrvatskoj koji je otvoren početkom ove godine.

Hiperrealistični primjerci životinja

Muzej Speleon smjestio se u Karlovačkoj županiji, točnije u Novoj Kršlji nedaleko od Baraćevih špilja u općini Rakovica, te na poseban način prezentira prirodnu baštinu koja se krije u podzemlju Rakovice. Fosilni ostatci životinja iz ledenog doba, pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji te njihovi hiperrealistični primjerci vraćaju nas desecima tisuća godina unazad, u vrijeme kada su na našem području živjeli lavovi, hijene, vunasti nosorozi i ostale velike zvijeri, što čine pravi mali vremeplov; od srednjeg vijeka do pleistocena.

Spoj tehnologije i čuda prirode

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije te multitouch ekrani. Objekt se prostire na 1200 kvadrata, od toga je 850 kvadrata namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme, a usko se tiču prirode i okoliša; speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje, dok je filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnom dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Baraćeve špilje su nalazište brojnih ostataka životinja iz ledenog doba. Do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer pronađena, a sada mogu vidjeti kako su te drevne životinje doista izgledale. Muzej je otvoren svaki dan u tjednu od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice u ovim mjesecima za odrasle je 13 eura. Više informacija provjerite ovdje.

PHOTOS BY: Instagram, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.