ljute pap nas

Vruće, ljute i zdrave: Obožavatelji jalapeno papričice zabrinuti jer joj žele smanjiti ljutinu

GREEN_300_listici_sredina

Valja izabrati pravu sortu

Iako su jalapeno ljute papričice, zbog benefita koje imaju po naše zdravlje, popularne diljem svijeta, iz prehrambene industrije odlučili su smanjiti njihovu dozu ljutine i uzgojiti modificirani jalapeno.

Pobornici ljutih papričica diljem svijeta kunu se u iznimnu ljekovitost ovih plodova upravo zbog njihove ljutine. Peta po ljutini jalapeno papričica porijeklom je iz Srednje Amerike, ali intenzivno se uzgaja u mnogim svjetskim zemljama pa je tako možete pronaći i kod nas.

Veličine pet do devet centimetara, a širine tri centimetra, na stol dolazi u zelenoj boji, a ponekad sazrije i do crvene boje. Može biti blagog do ljutog okusa, ovisno o uzgoju i pripremi, mada najviše benefita za ljudski organizam daje upravo kad je ljuta i u ustima ostavlja vrući osjećaj.

Jalapeno papričice vrlo su dobar izvor vitamina B, B6, kalija, magnezija i željeza, a aktivne tvari iz ploda djeluju stimulirajuće na želudac i crijeva, tj. poboljšavaju probavu. Također, pripisuju im se ljekovita svojstva za srce i krvne žile jer smanjuju razinu kolesterola. Ova ljuta papričica bogata antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i djeluju na ubrzanje metabolizma.

jalapeno

Ljutina uzrokovana spojem kapsaicinom

Ljutina i zdravstveni benefiti dolaze od spoja kapsaicina koji ima sposobnost umanjiti rast bakterija za 75%. Kapsaicin je snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima, a kad se nađe u probavnom sustavu, spaja se s odgovarajućim receptorima koji potiču stvaranje anandamide, kemijske tvari koja smanjuje upalu uzrokovanu stresom i slobodnim radikalima. Neke su studije pokazale da kapsaicin ima analgetska zbog čega se dodaje lokalnim sredstvima protiv bolova, kao što su kreme i kožni flasteri.

jalapeno

Poljoprivredna industrija smanjila njihovu ljutinu

Sada je već opće poznato, kako piše The Guardian, da na svjetsko tržište jalapeno papričice dolaze s manje ljutine nego prije 20 godina. Zapravo, u širokoj prodaji, pogotovo na američkom tržištu, sve je zastupljenija o inačica ove papričice, uzgojena na Sveučilištu Texas A&M, a naziv joj je TAM II. Ova sorta papričice manje je ljuta, ima veći plod i brže dozrijeva – idealna modifikacija za veće količine obožavane salse, što savršeno odgovara proizvođačima svjetski obožavanog salsa umaka.

Ako želite pravu ljutu papričicu, tražite sorte Early i Mitla, preporučuju ljubitelju jalapena.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.