365675061_664458559047496_4584958351791070003_n

Vodostaji rijeka polako opadaju, ali stanje i dalje kritično: ‘Sve mi je totalno uništeno’

GREEN_300_listici_sredina

Najavljena stabilizacija, ali...

Predsjednik DVD-a Sveti Martin na Muri, Nikola Perčić, rekao je da slijedi još puno posla, ali da je veliki dio na tom području već odrađen.

Situacija u Podravini, gdje je Drava počela opadati, u srijedu ujutro slična je onoj jučerašnjoj. I dalje su kritična naselja Drnje, Torčec i umjetno jezero Šoderica,gdje je poplavljeno 15-ak kuća.

Drava opada do postaje Terezino polje, nizvodno raste s tendencijom porasta.

Dobra je vijest da rijeci Muri vodostaj opada s tendencijom daljnjeg opadanja.

“Rijeka se vraća u svoje korito, naziru se prve štete, još nismo bili na terenu i vidjeli sve objekte koji su bili poplavljeni. Na sreću nije ih bilo toliko puno koliko ih je moglo biti da je nasip popustio”, kazao je za HRT Martin Srša, načelnik općine Sveti Martin na Muri.

‘Slijedi još puno posla’

Predsjednik DVD-a Sveti Martin na Muri, Nikola Perčić, rekao je da slijedi još puno posla, ali da je veliki dio već odrađen.

“Voda je sa sobom donijela srušena stabla i mulj na cestama koji treba sanirati”, objasnio je.

Podsjetimo, prije četiri dana zabilježen je najveći vodostaj rijeke Mure u povijesti.

Kritično uz Dravu

Paralelno, situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji je i dalje kritična, ali pod kontrolom. Kako javlja N1, čim vodostaj padne ispod 560 cm, situacija je dobra jer voda više ne nadire u jezero. Dio vikendica je odsječeno, ljudi imaju pristup samo čamcima.

“Ovo je katastrofa. Pala je voda 30 cm, ali sve je uništeno. Sve je totalno uništeno”, rekao je jedan mještanin kojem je ondje u potpunosti stradala vikendica.

Hitne službe i dalje su na terenu.

‘Bit će slično kao 2014.’ 

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda za Hrvatski radio je kazao da tijekom srijede slijedi stabilizacija i normalizacija vodostaja.

“Slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu”, rekao je.

Naveo je i kako će nizvodno od tih mjesta, na 200-tinjak kilometara dugom putu do Dunava, Drava sigurno ugroziti još neka naselja.

Naime, rekordni vodostaj Drave u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se u petak. Ipak, Novosel ističe da se na području samog Osijeka ne očekuju veći problemi.

“Bit će slično kao 2014., no od tada smo nadvisili i ojačali dravske nasipe”, objasnio je ističući da će sigurno biti područja koja će biti kritična, poput naselja Karašica.

“To očekujemo za dva do tri dana, imamo vremena za pripremu i nadamo se da će sve proći bez problema”, rekao je Novosel.

 

PHOTOS BY: Screenshot N1, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.