CKEU4yPngsr

Vodeći svjetski brend nakita koristit će samo reciklirane plemenite metale

GREEN_300_listici_sredina

Održive poslovne prakse

Osim recikliranog zlata i srebra, Pandora će koristiti digitalni otpad za izradu svog prepoznatljivog nakita.

Danas kada se toliko priča o utjecaju tekstilne proizvodnje na okoliš, ne čujemo dovoljno često o proizvođačima nakita i njihovom utjecaju na okoliš, odnosno o njihovim ciljevima za promjenu. Jedan od začetnika ekoloških pokreta u ovoj industriji je svakako proizvođač nakita Pandora koja ustrajno radi na tome da postane poduzeće s minimalnim utjecajem na okoliš.
U Pandori vjeruju da visokokvalitetni nakit, snažne poslovne performanse i visoki etički standardi idu ruku pod ruku, a svoj nakit izrađuju poštujući resurse, okoliš i ljude. Zalaže se da postane nisko-ugljično, kružno i inkluzivno poduzeće.

Tvrtka prepoznaje potrebu za hitnom akcijom te su još prije par godina počeli raditi na tome da njihova proizvodnja kao i nabava materijala postane 100% održiva, a do 2025. Pandora će u svojim operacijama biti ugljično neutralna. To uključuje emisije iz Pandorinih zanatskih objekata, prodavaonica, distribucijskih mjesta i ureda u vlasništvu i upravljanju.
Osim smanjenja emisije ugljika, kontinuirano rade na smanjenju šireg utjecaja na okoliš. Tako im je fokus i na korištenju vode i otpadu u njihovim obrtničkim objektima. U 2019. godini reciklirali su 88% otpada u njihovom obrtničkom pogonu što je nevjerojatna brojka za ovako velikog proizvođača.

Rade na usvajanju kružnog pristupa načinu na koji dizajniraju, izrađuju i proizvode svoje proizvode, ambalažu i ostale materijale u prodavaonicama, kao i same trgovine. Njihov nakit je izrađen prvenstveno od srebra i zlata, što su prekrasni materijali koji se mogu zauvijek reciklirati bez gubitka na kvaliteti. Tako da su se obvezali da će do 2025. godine sve zlato i srebro u njihovom nakitu potjecati iz recikliranih izvora. U 2019. godini bili su na 71%, tako da će ovaj pomak imati značajan utjecaj na okoliš.

Prelazak na uporabu plemenitih metala iz korištene elektronike, takozvano “urbano rudarstvo”, ne samo da održava te metale u upotrebi mnogo dulje, nego je i nevjerojatna strategija uštede troškova. Potpuni prelazak na reciklirano srebro i zlato smanjit će emisije CO2, potrošnju vode i druge utjecaje na okoliš, jer recikliranje metala troši manje resursa od iskopa novih metala. Kako se većina tog zlata i srebra nalazi u našoj staroj elektronici, dobra stvar je da će se za postizanje tog cilja morati povećati i recikliranje e-otpada. Oko 50 milijuna tona e-otpada odbacit će se diljem svijeta u 2018. godini, prema izvješću UN-ovog Globalnog e-otpada. Ovo je jako bitno jer je rekordnih 53,6 milijuna tona e-otpada proizvedeno globalno u 2019. godini, a odbačeno zlato i ostale komponente u iznosu od 57 milijardi dolara – uglavnom bačene ili spaljene. Ova brojka nam daje vrlo jasnu perspektivu vezano za to koliko smo toga mogli učiniti, koliko smo mogli reciklirati, spasiti, proizvesti iz toga, a ne samo odbaciti.

Pandorina odluka o korištenju recikliranih plemenitih metala uslijedila je nakon što je u siječnju 2020. objavila svoj cilj postizanja neutralnosti ugljika do 2025. Osim toga, ovaj proizvođač nakita se pridružio inicijativi Science Based Targets i kaže da će 2021. objaviti plan za smanjenje emisija u svom cjelovitom lancu vrijednosti u skladu s Pariškim sporazumom. Ovo sve je značajno zalaganje koje će biti bolje za okoliš i učiniti njihov nakit održivijim, te se nadamo da će i ostali proizvođači pratiti njihov primjer.

PHOTOS BY: Instagram @pandora / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.