joey-genovese-ktd2fT6R-QM-unsplash

Primjer svima: Prva gradonačelnica koja je ispred poglavarstva zasadila vrt

GREEN_300_listici_sredina

Sadnja povrća kao primjer dobre prakse

Vrt Gradskog poglavarstva od sada u Dublinu krase sadnice češnjaka, luka, malina, ljutike, a uskoro i krumpira. Caroline Conray prva je gradonačelnica koja je ispred svojeg ureda zasadila vrt, a njime želi biti primjer svim građanima (možda i drugim kolegama diljem Europe).

Da okućnica Gradskog poglavarstva može itekako poslužiti za vrt, potvrdila je to gradonačelnica Dublina Caroline Conroy koja je prva u povijesti ovog grada pa i šire koja je primila motiku u ruku i od gradskog posjeda napravila vrt. Mansion House službena je rezidencija gradonačelnika Dublina još od 1715. godine, no nitko do sada nije odlučio iskoristiti vanjski prostor za sadnju povrća.

Želi potaknuti građane na sadnju

Cilj cjelokupnog projekta između ostalog je i činjenica da grad potakne svoje stanovnike da u svojim domovima krenu saditi povrće i biljke bez obzira koliki je njihov životni prostor. Stoga je raskinula konvencije jer želi biti primjerom. Istaknula je da su bioraznolikost i održiva prehrana ključni dijelovi njezine politike.

Osim toga, gradonačelnica Conroy također je posadila stablo u čast marljivog rada Odjela za parkove Gradskog vijeća Dublina tijekom pandemije. Izrazila je zahvalnost radnicima koji su gradske zelene površine održavali u besprijekornom stanju u vrijeme kada se javni prostor činio nepotrebnim.

Ljutika, češnjak, borovnice… Za svakog po nešto

U vrtu se nalaze ljutika, luk, češnjak, komorač, artičoke, crni ribiz, maline i borovnice, a prema službenom priopćenju grada, u skoroj će budućnosti uključivati ​​i krumpir, rajčicu i kupus. Gradonačelnica Conroy, koja je iz Stranke zelenih, objašnjava da je promicanje bioraznolikosti i klimatskih mjera prilika i ključni cilj za glavni grad Irske.

Vrt će biti spreman za žetvu do ovog ljeta, što odgovara mandatu gradonačelnice Dublina. Dok se lokalni izbori u Dublinu održavaju svakih pet godina, a zadnji 2019., gradsko vijeće svake godine bira mjesto gradonačelnika iz skupine gradskih vijećnika. To znači da kada bude izabran sljedeći gradonačelnik, on ili ona mogu odlučiti ukloniti vrt do čega, nadamo se, neće doći.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.