Screenshot-2022-06-27-114145

Vlasnica prvog zagrebačkog zero-waste kafića nominirana za Greenlidera: ‘Drago mi je da se primijeti i utjecaj malih poduzetnika’

GREEN_300_listici_sredina

Za manje otpada u ugostiteljstvu!

Lori Brnčić cijeli se svoj radni vijek bavi turizmom i ugostiteljstvom pa je odavno svjesna štetnosti takve industrije na planet. Prije godinu dana odlučila je otvoriti vlastiti kafić iz potrebe i želje za minimiziranjem otpada. Tako je nastao Filteraj, prvi zagrebački zero-waste kafić koji nudi zdrave napitke, veganska jela, homemade proizvode, a odnedavno ima i 'refill' postaju.

Kada je Lori Brnčić, vlasnica prvog zagrebačkog zero-waste kafića, saznala da je nominirana za Greenlidera, nije mogla suzdržati oduševljenje. Skromno kaže i da nije mogla vjerovati da se njezino ime nalazi među ostalim nominiranima i da se zapitala kako je zaslužila takvu hvalevrijednu nominaciju. Međutim, Lorina nominacija itekako je zaslužena. U ugostiteljskoj industriji u kojoj nastaju ogromne količine otpada i često se govori da se takva industrija teško može promijeniti, Lori je dokazala upravo suprotno kada je prije gotovo godinu dana otvorila Filteraj u samom srcu Zagreba.

“Nominacija mi daje vjetar u leđa jer ukazuje na to da nam je održivost sve više u fokusu i da se sve, pa čak i mi mladi projekti, primjećuje te da sve ima utjecaj”, kaže Lori.

Filteraj je nedugo nakon svog otvaranja postao vrlo popularan među ljubiteljima zero-waste načina života, dobre kave i zelenih navika. “Filteraj nikad nije bio zamišljen kao svaki drugi coffee shop. Zamišljen je kao sve samo ne to, pa su tako u njemu na prvom mjestu biljna mlijeka, zero waste principi i poticanje inspirativne komunikacije”, rekla nam je vlasnica.

Eliminacija otpada u ugostiteljstvu

Filteraj je mjesto gdje možete pronaći zdrave napitke i veganska jela, ali i kupiti homemade ili zero-waste proizvode. Osim što sami izrađuju svoja biljna mlijeka, prakticiraju razne zero-waste principe i potiču svoje goste na inspirativnu raspravu i druženja, od nedavno u ponudi imaju i ‘refill station’.

Osim biljnog mlijeka koji sami izrađuju, u sklopu novootvorenog refill dijela mogu se pronaći neke od najčešće korištenih prehrambenih i kućanskih tekućina u rinfuznoj varijanti. Svatko tako može u svojoj ambalaži kući ponijeti prehrambene tekućine poput dalmatinskog maslinovog ulja, tri vrste virovitičkog octa i Kikkoman soja umaka, kućanske višenamjenske tekućine za čišćenje, deterdžente za rublje, WC gelove i sredstva za pranje podova. Na ovaj način eliminirali su stvaranje otpada, a u isto vrijeme ponudili odlične proizvode.

Kako možete glasati?

Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, u sklopu kojeg se dodjeljuju Green Prix 2023. nagrade. Podsjetimo, najveći festival održivosti u regiji – Greencajt, održat će se 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine, o kojoj odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojim djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiču druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ako želite da tu titulu odnese Lori Brnčić, glasajte za nju!

 

PHOTOS BY: Filteraj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.