jonathan-kemper-VTXw4_5SsNA-unsplash

Višestruka dobit: Kad smetlište postane vrt za potrebe javne kuhinje

GREEN_300_listici_sredina

Od smetlišta do prijeko potrebne plantaže hrane

Kako biste reagirali da vaše lokalno odlagalište postane vrt za potrebe javne kuhinje? Ova ideja nažalost nije potekla iz naše blizine, već su se toga dosjetili stanovnici južnoafričkog grada u kojem su svi udruživši snage iz smetlišta stvorili održivi vrt.

Problem otpada i odlagališta smeća već neko vrijeme zabrinjava cijeli svijet. Zagađenja, kakvoća zraka uz neprestano gomilanje otpada doveli su do toga da svakim danom u cijelom svijetu sve više dotičemo kritičnu točku. Vremena za pokretanjem kako bismo spasili i očuvali našu planetu ostaje sve manje, a planine stvorene od smeća postaju sve više i više. Glad je također jedan od ne manje važnih faktora s kojim se čovječanstvo iz dana u dan sve više sukobljava. Kako smo došli do ovakve pogubne situacije pravog odgovora nitko nema, ali do rješenja što prije treba doći.

Kad se vrijedne ruke slože

Prisjetite se sada na trenutak vaših lokalnih odlagališta smeća. I sad zamislite da se ona pretvore u održivi javni vrt u kojem rastu razna vrsta povrća kojima se mogu poslužiti svi koji možda nemaju dovoljno financijskih sredstava za osnovne namirnice poput krumpira, luka, mrkve i slično. I dok mi ovdje samo zamišljamo takvu inicijativu, u južnoafričkom gradu Knysna ljudi dobre volje i velikog srca odlučili su zasukati rukave i smetlišta pretvorili upravo u to – održivi vrt za potrebe lokalne siromašne zajednice.

Brokula, mrkva, krumpir, … 

U ovom gradu od gotovo 52,000 stanovnika u provinciji Western Capea vlada teška neimaština, a dolazak do hrane nije lako  moguć. Tako su ovi improvizirani gradski vrtovi postali sinonim za bolje sutra. Volonteri tamo sade razne vrste povrća i voća koje se kasnije doprema u pučku kuhinju u kojoj se spremaju topli obroci za potrebite. “Posadili smo brokulu, mrkvu i drugo povrće. U ovom vrtu sada imamo sve što nam je potrebno i više ne moramo putovati daleko kako bi za našu javnu kuhinju pribavili osnovne namirnice. Sada napokon imamo sve”, rekao je ponosno i zadovoljno za tamošnje medije jedan od volontera i stanovnika Knysne.

Od smetlišta do prave male plantaže

Volonteri su mjesecima vrijedno čistili odlagalište smeća, pravili humus kako bi dobili plodnu zemlju, dovozili dodatnu zemlju, poravnavali tlo i postepeno ovo nakazno mjesto počeli pretvarati u vrt koji je dodatnim ogradama poprimio pravi izgled male plantaže. Uz volontere i stanovnike stoji i lokalna neprofitna organizacija “Sparking Minds” koja pokušava osvijestiti i provoditi održiv i ekološki prihvatljiv život za sve generacije svoje zajednice. Na ovaj način žele grad opskrbiti zdravom hranom i potaknuti ljude na zajedništvo i odgovornost prema okolišu. Ovo nije prva takva akcija ove organizacije. Ranije su neki od projekata bili posvećeni djeci, a tijekom prvog lockdowna probudila se ideja i želja da svojim radom doprinesu upravo javnoj kuhinji i gradnji vrta koji svakako u sebi nosi jednaku dobit za sve. Kako za stanovnike, tako i za okoliš.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.