pexels-roman-odintsov-4552982

VIDEO Pogledajte viralni susret čovjeka i morskog psa: Slijedio ga je dok je veslao

GREEN_300_listici_sredina

Snimka koja ledi krv u žilama

Velika bijela morska psina dugačka je obično od pet do sedam metara, teži više od dvije tone. U ovom videu doslovno slijedi kajakaša koji je sve uspio snimiti.

Morski psi gotovo nikada ne pojedu čovjeka nakon napada. Do smrtnog ishoda u većini slučajeva dođe zbog ozbiljnog gubitka krvi. Razlog tomu je činjenica da morski pas teško probavlja plijen s velikim udjelom kostiju, mišića i masti, a koje su sastavni dio ljudskog tijela. Ipak, susret s morskim psom gotovo nitko ne bi poželio, a pogotovo da ga ovaj ogromni predator prati dok se čovjek nalazi u kajaku.

Takav prizor, snimljen 2018. godine, sada se ponovno dijeli društvenim mrežama. Snimio ga je sam kajakaš dok je bježao od velike bijele psine.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Sjajno iskustvo. Prije sam susretao manje morske pse i viđao ih kako krstare, no ništa poput ove zvijeri”, napisao je Ken Gerke ispričavajući se pritom za panično disanje i drhtavu snimku.

“Siguran sam da, s obzirom na tošto se dogodilo, možete razumjeti moje uzbuđenje i strah. Molim bez glupih komentara – ne odobravam lov na morske pse. Ova vrsta je za divljenje i poštovanje, to je njihovo dvorište, a ja samo posjećujem”, dodao je.

Gost u Jadranu 

Velika bijela morska psina dugačka je obično od pet do sedam metara, teži više od dvije tone. Hrani se tuljanima, morskim lavovima, dupinima, kornjačama, ribama pa čak i drugim morskim psima.

Premda je riječ o zaštićenoj vrsti u brojnim dijelovima svijeta, velika bijela psina je u konstantnom opadanju jedinki. Često pliva uz obale Kalifornije, otoka Guadalupe, južne Australije te Južne Afrike, ali ponekad ju se može sresti i u Sredozemlju pa tako i u Jadranu, no ti su slučajevi rijetki.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.