zdenek-machacek-Pt3asvL65Mg-unsplash

VIDEO: Naša je novinarka u šumi naletjela na medvjeda: ‘Krenula sam po bazgu i snimila medu’

GREEN_300_listici_sredina

Video velike zvijeri

Da i usred bijela dana ovog ljeta valja biti na oprezu od divljih zvijeri koje obitavaju u našim šumama, a sve češće i izvan njih, svjedoči i video koji sam snimila tijekom jučerašnjeg dana. Spuštanje medvjeda u naseljena mjesta već su nekoliko tjedana teme koje i sami pratimo, a jedan o razloga je i potreba za hranom koju nerijetko traže na posađenim njivama.

Da posljednjih nekoliko godina Gorski kotar obiluje faunom u vidu velikih zvijeri, svjedoči tome i posljednja snimka medvjeda koju sam uspjela snimiti tijekom jučerašnjeg dana i uvjeriti se na vlastitoj koži u ono o čemu već nekoliko tjedana redovito izvještavamo – spuštanje divljih zvijeri u naseljena mjesta.

medvjeda

Netom prije viđen u naselju

Naime, u berbi bazge u šumama Gorskog kotara na području Grada Čabra imala sam poprilično neuobičajeni susret, no u razgovoru s lokalcima, ovo je sve samo ne neuobičajeno. Medvjedi su tamo postali poprilično normalna stvar. Vijest tamo nije da si vidio medvjeda, već je prvo postavljeno pitanje kojeg si medvjeda od njih nekoliko zapravo vidio jer svake ih je godine na tom području sve više.

Kako kažu, medvjedi tamo već imaju i svoja imena, a u ovom se slučaju prema njihovim riječima, navjerojatnije radilo o medvjedici koja obitava na tom području već nekoliko godina, ima sustav za praćenje te je netom prije našeg susreta viđena u samom području naselja. Do lokacije u šumi gdje sam ju uočila trebalo joj je nešto manje od sat vremena, što potvrđuje činjenicu kako je ovaj predator na oko trom, ali vrlo brz i vješt.

“Naselje se poprilično kroz godine približilo šumi, a jedan od razloga za spuštanje izvan šuma je i potraga za hranom”, otkrivaju nam lokalni stanovnici.

medvjeda

Strogo zaštićena vrsta

Pravila za spuštanje iz šume u naseljeno mjesto s ovim životinjama uistinu više ne postoji. Mnogi tvrde da je noć njihovo vrijeme, no s obzirom na to da sam medvjedicu snimila u kasnim popodnevnim satima, valja biti konstantno na oprezu. “Medvjedima trenutno traje sezona parenja, stoga dodatno budite oprezni ako se krećete negdje u blizinu šume”, dodaju nam.

Podsjetimo, uz risa i vuka medvjed je jedan od tri velike zvijeri specifične za Gorski kotar i zakonom je strogo zaštićena životinja, ali temeljem Plana gospodarenja medvjedom dopuštene su godišnje odstrijelne kvote kojima se iz populacije može izlučiti određen broj jedinki za potrebe lova.

PHOTOS BY: Privatni album, screenshot, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.