thomas-bonometti-5PdgQPopE3Q-unsplash-scaled

Medvjed više nije na području Kostrene: Mještani odahnuli, no i dalje postoji oprez

GREEN_300_listici_sredina

Usmjeren prema visokoj šumi

iječ je o zaštićenoj vrsti i jednoj od najvećih europskih zvijeri koja ima velik radijus kretanja pa iako joj je šuma prirodno stanište i obično zazire od ljudi, u potrazi za hranom može prijeći veće udaljenosti i spustiti se u naseljena mjesta.

Medvjed kojeg su nedavno uočili mještani Kostrene, Kraljevice i Bakra, više nije na tom području, potvrdili su iz Općine Kostrena.

” Bez potrebe za intervencijom, ali uz nadzor terena od strane pripadnika LD Jelen, medvjed je usmjeren prema visokoj šumi na području Gorskog kotara. Riječ je o zaštićenoj vrsti i jednoj od najvećih europskih zvijeri koja ima velik radijus kretanja pa iako joj je šuma prirodno stanište i obično zazire od ljudi, u potrazi za hranom može prijeći veće udaljenosti i spustiti se u naseljena mjesta”, objavili su na svojim službenim kanalima.

Podsjetimo, u Kostreni je u nedjelju navečer uočen medvjed koji se kretao Šetalištem kostrenskih pomoraca, iznad uvale Svežanj. Stanovnici su obaviješteni i pozvani na oprez, dok za medvjedom traga interventni tim koji bi ga trebao pronaći, uspavati, a zatim vratiti u primjereno, prirodno okružje.

Medvjedi izbjegavaju ljude

No, mještane se i nadalje poziva na oprez te da ukoliko vide medvjeda, da mu se ne približavaju i što prije dojave lokaciju pripadnicima LD Jelen na brojeve 098/982 2364 (Orlando Francišković) ili na 091/258 2103 (Nikica Vranić), kako bi interventni tim što prije reagirao.

Medvjedi u pravilu izbjegavaju i ljude i sukobe, no usprkos tome susreti se ipak mogu dogoditi, čak i u naseljima, zato se dobro upoznati s njihovim ponašanjem.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.