Velesajam postaje pozornica zdravog života: ‘Pripremili smo sajmove skrojene po mjeri čovjeka’

GREEN_300_listici_sredina

Razgovarali smo s voditeljem projekta Damirom Pavlekom

O organizaciji sajmova, očekivanjima i planovima porazgovarali smo s voditeljem projekta Damirom Pavlekom.

Zagrebački Velesajam krajem studenog postat će prava pozornica zdravog života. Naime, od 30.11. do 3.12. ove godine, Velesajam će biti domaćin jedinstvenih sajmova posvećenih poljoprivredi, hrani i zdravom življenju. Riječ je o sajmu CroAGRO, na kojemu je prijašnjih godina izlagalo čak 293 međunarodna izlagača, kao i Sajmu hrane i zdravog življenja, gdje posjetitelji imaju priliku dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz ekološki uzgojenu hranu i kako ju prepoznati.

Na sajmu ćete imati prilike isprobati najsuvremenije strojeve, mehanizaciju i opremu, bit će izloženi i proizvodi za poljoprivrednu proizvodnju, konzerviranje, skladištenje, sadni materijali, razne vrste sjemenja i sredstva za zaštitu bilja.

Velesajam, Zagreb: 'Pripremili smo sajmove skrojene po mjeri čovjeka'

Osim toga, organizatori su pripremili i brojna stručna predavanja, konferencije i radionice, a sve na temu poljoprivrede i ekološkog uzgoja. Uz to, kroz bogat sadržaj bit će pokrivene teme o tjelesnom, ali i duhovnom zdravlju, a imat ćete prilike upoznati osobe koje su svoj put izlječenja pronašle u prirodnoj, energetskoj ili duhovnoj medicini te čuti njihova svjedočenja.

Kako su nam kazali organizatori, procjenjuje se da će na sajmove doći od 20.000 do 25.000 posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te ostalih susjednih zemalja. Sudjelovat će više od 300 izlagača iz ukupno 21 zemlje sudionice, na 12.000 četvornih metara, u pet paviljona.

O organizaciji sajmova, očekivanjima i planovima porazgovarali smo s voditeljem projekta Damirom Pavlekom.

Što očekujete od ovogodišnjih sajmova i na koji će način ovo izdanje biti drugačije od prošlogodišnjeg?

Pripremili smo sajmove, u terminu od 30. 11. do 3. 12. ove godine, koji okupljaju sve najbolje u poljoprivredi, i skrojene po mjeri čovjeka. Nakon pandemijskih godina, dodatno se pokazalo da direktne susrete na sajmovima, licem u lice, ne može zamijeniti ni jedna druga forma, ni sva dostignuća moderne tehnologije. To se vidjelo već prošle godine po interesu publike a očekivani broj ovogodišnjih posjetitelja je 25.000. Glavni adut ovogodišnjih sajmova je bogat izlagački i popratni edukacijski program. U četiri dana trajanja sajmova jedva smo smjestili sav popratni i konferencijski program. Detaljan raspored potražite ovdje ili na našim društvenim mrežama.

CroAGRO, 2022. godine

Posjetitelje će svakako oduševiti nagradna igra za koju su naši sponzori osigurali vrijedne nagrade – od vrhunskih sokovnika preko trimera i visokotlačnih čistača do paketa proizvoda s vlastitih OPG-ova. Posebno obilježje ove godine je velik odaziv, prije svega OPG-ova, udruga, mikro, malog i srednjeg poduzetništva.

Spomenuta mnogobrojna prateća događanja, predstavljanja, radionice, predavanja, okrugli stolovi, uvijek su sajmove činili drugačijim od drugih, uz nove vrijednosti, znanja i iskustva. Prvenstveno je naglasak na novim tehnologijama u poljoprivredi, inovativnim i kreativnim rješenjima u poljodjelstvu, značajnoj grani ukupnog biogospodarstva, koje je usmjereno prema zelenim i održivim strategijama kružnog gospodarstva.

Partneri sajma CroaAGRO su pripremili izuzetan edukacijsko konferencijski dio i teme o kojima će se govoriti su “Izazovi i potencijali navodnjavanja agro – ekosustava Republike Hrvatske“, “Inovativni pristupi gospodarenja vodom u poljoprivredi: primjeri dobrih praksi uslijed klimatskih promjena“ te “Gradska poljoprivreda – mit ili stvarnost“.

Tko sve može sudjelovati na sajmovima i koliko je stavljen naglasak na ekološku proizvodnju i same proizvode?

Na sajmovima CroAGRO i Sajmovima hrane i zdravog življenja okupljamo sve dionike u poljoprivredi i na njemu može sudjelovati svi kojima je u središtu zanimanja poljoprivreda, hrana i zdravi stilovi života. Kao što smo već istaknuli ove godine sudjeluju brojne hrvatske županije, gradovi, zadruge i udruge, koje su prihvatile ekološku proizvodnju i predstavljaju svoje primarne i sekundarne proizvode za domaće i vanjsko tržište zdrave hrane.

Istaknimo i sudjelovanje međunarodnih izlagača, iz susjednih zemalja, Europe i svijeta i njihova praktična iskustva u proizvodnji hrane i pristupa poljoprivredi. Ukratko, sajmovi su otvoreni za raznolike sudionike – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača, dobavljača, stručnjaka do opće javnosti. Sve je u znaku ekološke proizvodnje i isticanja njezine dobrobiti. Osim toga na sajmovima je moguće nabaviti i brojne proizvode označene oznakama izvornosti i kvalitete.

Poseban ste naglasak stavili i na edukaciju mladih poljoprivrednika. Kako biste ocijenili zainteresiranost mladih za poljoprivredu i koliki je prošle godine bio odaziv mlađe populacije?

Odaziv mlade populacije je sve veći iz godine u godinu. Lani je bio posebno velik. To nas posebno veseli. I za ovu je godinu najavljen veliki dolazak. S jedne strane posebnu pažnju posvećujemo promoviranju zanimanja u poljoprivredi i zato nas ovaj odaziv posebno raduje. S druge strane, bilježi se i porast zainteresiranosti mladih za ekološki pristup poljoprivredi. Vezano uz to svakako istaknimo i da će se u sklopu sajma CroAGRO 2023, održati edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja, Eko sheme, Proizvodno vezana plaćanja (PVP) te mlade poljoprivrednike koji su u obvezi odslušati navedene edukacije kako bi ostvarili pravo na isplatu potpore sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu. Edukacije će održati ovlašteni javni i privatni savjetnici

Najavljujete različite edukativne sadržaje. O kakvim je konferencijama, radionicama i stručnim predavanjima riječ?

Uz već najavljene konferencije koje je pripremio Agronomski fakultet, izdvajamo zanimljivosti sa Sajmova hrane i zdravog življenja. “Unaprjeđenje održivog turizma kroz primjenu biodinamičkih poljoprivrednih praksi“ predavanje je kroz koju će voditi dr. sc. Dijana Posavec. Predstavnica je Centra dr. Rudolf Steiner, referentnog centra za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj. Misija im je promicanje održivih rješenja za izazove zaštite okoliša te socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća.

Younity Croatia govorit će o alatima i tehnikama s pomoću kojih se može ostvariti unutarnji potencijal. Kako stvaramo vlastitu sudbinu?! Kako do ključa vlastitog blagostanja?! Gong PUJA priprema cjelonoćno meditativno bdjenje uz glazbu gongova, popularni Krešimir Mišak plemensku diskusiju o budućnosti transhumanizma. Dr. Semir Osmanagić predstavit će svoje razgovore s umjetnom inteligencijom, ali i knjigu “Ljekovita energija bosanskih piramida“. Od zanimljivih promocija skrećemo pozornost i na svjetsku inovaciju, apiterapiju za djecu i prvi strukovni priručnik o Apipedagogiji.

Partneri i izlagači ponudit će i orgoenergetske tretmane iscjeljenja, novitet na svjetskom tržištu na kojima se tretiraju i fizičke i psihičke bolesti. Nadalje spremaju se i radionice o tome kako se zaštiti od negativnih energija, edukacije o nordijskom hodanju….

Čekaju vas i aktualnosti vezane uz primjenu i prodaju medicinske konoplje, degustacije zdrave hrane i napitaka, radionice izrade biodinamičkih preparata, ponuda proizvoda stvorenih za blagdanske poklon paketiće, praktično indoor vrtlarenje, ali i male edukativne urbane radionice (potrebna najava) Vesele Motike i Botanike o unutarnjem uzgoju biljaka.

Spremne su i dvije izložbe – osobe s invaliditetom s područja Samobora pripremaju izložbu radova napravljenih tehnikom točkanja, a druga je atraktivna izložba traktora oldtimera!

Zašto Vam je važna promocija zdravog načina življenja?

Preduvjeti hrvatske poljoprivrede kroz zdravu vode i zdravo tlo, ostvarivi su kroz pretpostavku zdrave hrane i zdravog čovjeka. Ekološki uzgojene i prerađene plodove naših polja prednosti su zdravog društva. Uvjeti i pretpostavke zdravog načina življenja sve više čine bitnu odrednicu naših života.

Zdrav život važan je svakom od nas, kao i društvu u cjelini. Vidljivost, promidžba i edukacija važan je  dio naših sajamskih ukupnih događanja, uz predstavljanje načina i svrhe primjene i koristi u svakodnevnom životu, održavanju zdravlja  i održivoj budućnosti. Ali sa zdravom hranom idemo i izvan naše zemlje. Zemlja partner sajmova zdrave hrane je Indija. Oni će zato, prigodno, jer su u godini prosa, govoriti o dobrobitima ove namirnice i kako ju pripremiti kao zdravi obrok. Pred završnim smo odbrojavanjem do otvorenja sajmova. Veselimo se susretima na Zagrebačkom velesajmu!

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, ZG Velesajam, TZ Zagreb / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.