shardar-tarikul-islam-MqB5yLnOP0A-unsplash

Uvozimo čak 100.000 komaraca iz Italije i puštamo ih u Zagreb: Evo kako će ovo pomoći

GREEN_300_listici_sredina

Za borbu protiv komaraca - gotovo 400.000 eura

Stručnjaci objašnjavaju i da se prevencija obavlja i na vodama stajaćicama, a počinje i oprašivanje.

Po prvi put će se u Zagrebu ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka komaraca uvezenih iz Italije. Riječ je o borbi protiv najezde komaraca kojih u ovo vrijeme ima sve više, zbog čega je Grad Zagreb ove godine osigurao 384.000 eura. Osim na tretiranje i uvoz, dio novca namijenjen je i za edukaciju građana.

Kako je za HRT pojasnio Dragan Grubiša s Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba, građani će se informirati o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci.

“Najefikasnija metoda za uklanjanje jest zapravo uklanjanje legla komaraca”, dodao je.

Oprašivanje i prevencija

Uvezeni sterilni komarci, ako su brojnošću nadmoćni, oplodit će ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva.

“Na taj će se način biološkim putem smanjiti broj tigrastih komaraca na nekom području”, objasnila je Ana Klobučar iz Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Stručnjaci objašnjavaju i da se prevencija obavlja i na vodama stajaćicama, a počinje i oprašivanje.

“Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, a to je krajem šestog mjeseca i početkom sedmog, kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca”, dodao je Josip Palaversa iz Tehinspekta.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.