ilnur-kalimullin-CB0Qrf8ib4I-unsplash

Pariz ove nedjelje “zatvara vrata” motornim vozilima, a sve kako bi građani napokon prodisali

GREEN_300_listici_sredina

Novčana kazna prekršiteljima

Ove nedjelje svim posjetiteljima, ali i građanima zabranjeno je prometovanje motornim vozilima. Dio je to akcije "Pariz diše" koja se još od 2015. održava u ovoj francuskoj prijestolnici gdje je cilj građanima ponuditi alternativna prijevozna sredstva, kao i čišći zrak.

Francuska prijestolnica ovu nedjelju, 25. rujna bit će centar alternativnih načina transporta jer će na sedam sati biti zabranjeno prometovanje motornim vozilima. Ovo je sada već tradicionalni pothvat gradskih vlasti koji jednom godišnje od 2015. godine zatvaraju prometnice za sva motorna vozila pod sloganom “Pariz diše”. U tom vremenskom razdoblju svima koji dolaze u grad ili u njemu žive preporučeno je da koriste bicikle, koturaljke, romobile, skateboardove ili čak javni prijevoz, u većini slučajeva podzemnu željeznicu.

Da su električna vozila u potpunosti zabranjena u to vrijeme, svjedoči i činjenica da će svi koji automobilom dođu u središte grada biti kažnjeni novčanom kaznom od 135 eura. Iznimke su vozila hitne pomoći, autobusi, taksiji. Kada je prošle godine bio proveden Dan bez motornih vozila, koncentracije dušikova oksida bile su za 20 posto manje od uobičajenih nedjeljom, naveli su to iz Zavoda za mjerenje kakvoće zraka u pariškoj regiji Airparif. Da bi se stimulirala vožnja na dva kotača na Trgu Concorde u samom središtu organizirane su usluge popravka bicikala. Ovo nije prva takva akcija u Parizu, a otkako je na vlasti gradonačelnica Anne Hidalgo, pojedine ulice u Parizu nedjeljom su zatvorene za motorna vozila.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.