opg-hunjadi1

Upoznajte svestranu agronomku iz Međimurja koja naprosto živi prirodu

GREEN_300_listici_sredina

Mir i sklad

Natalija Peter Hunjadi diplomirana je inženjerka agronomije koja živi prirodu punim svojim plućima. Sa suprugom Deanom ima svoj OPG, bavi se zvukoterapijom i radi kao savjetnica za ekološku i biološko-dinamičku poljoprivrednu proizvodnju.

Na svijetu postoje ljudi koji naprosto žive za prirodu. I ne, ovo nije neki klišej kojeg ste pročitali u knjizi ili na bočici nekog proizvoda, već je to uistinu tako. Jedna od njih je i Natalija Peter Hunjadi iz Međimurja koja za sebe kaže kako je osoba sklona cjeloživotnom učenju. Naprosto, kako kaže da je čovjek otvorena uma i srca na svom putu koji se zove život i shvaća da ništa nije stalno. Kad biste u nekoliko rečenica opisali ovu diplomiranu inženjerku agronomije trebalo bi vam neko vrijeme da pobrojite sve njezine hobije i aktivnosti s kojima se bavi. No, krenimo redom. “Nakon obrazovanja na Agronomskom fakultetu znala sam da se želim baviti proizvodnjom hrane koja je važan segment naših života. Kako je i suprug Dean Hunjadi agronom i zaljubljenik u prirodu, nije bilo nedoumica da se bavimo poslom za koji je bolji naziv “biti poljoprivrednik”. Jer veza s prirodom vraća čovjeka u osvješćivanje odnosa prema njoj samoj“, ističe Natalija.

Na svom OPG-u Hunjadi u mjestu Sveta Marija proizvode hranu u skladu s prirodom, odnosno  vrše prirodan uzgoj biljaka bez upotrebe pesticida i poštuju kozmičke ritmove (oslanjanje na sjetveni kalendar Marie Thun) tj. biodinamički ritam biljaka. “Na obiteljskom gospodarstvu proizvodimo sok od jabuke i jabučni ocat u čijoj se proizvodnji vodimo motom manje je više pri čemu mislim da te proizvode radimo na način da ih što manje nutritivno “narušimo”. Proizvodimo i pir, heljdu, ječam i nešto kukuruza starih sorata. Obožavam raditi domaći kruh jer kruh zauzima važno mjesto u našem životu. Ne po tome da ga konzumiramo u nepotrebnim količinama već da kuhinja miriše na svježe pečeni kruh i da znamo što su sastojci kruha našeg svagdašnjeg”, otkriva ova svestrana savjetnica za ekološku i biološko-dinamičku poljoprivrednu proizvodnju, ali i ističe kako kupnja lokalnih proizvoda kod nas nije raširena u tolikoj mjeri kao u zapadnoj Europi. “Potrebno je zapravo prilično edukacija u smjeru da sam potrošač spozna da je važno kakav proizvod kupuje s obzirom na pristup proizvodnji (ekološka ili konvencionalna), porijeklo proizvoda, ambalažu, utrošak energenata i sl. i u kakvu i čiju ekonomiju ulaže svoj novac” priznaje.

Natalija cijeli svoj život ima vrt u kojem uzgaja  voće i povrće, biljke su je kaže, uvijek fascinirale. Uz sve to došla je i zvukoterapija kojom se ova Međimurka već neko vrijeme bavi. “Zvukoterapija se predivno nadovezuje na samu prirodu, zato jer je sve oko nas zvuk. Moderan čovjek zagušen je svakojakom bukom, toliko da često ne čuje ni svoje misli. Ili čuje previše svojih misli, što opet nije dobro. Kako naše tijelo u velikom postotku sadrži vodu, tako zvuk kojeg stvaraju pojedini instrumenti (tibetanske zdjele, koshi zvona, ocean drum) putuje kroz tijelo. Na taj način zvuk uvodi čovjeka u duboko stanje mira te na taj način posljedično pobošljava zdravlje čovjeka. Naročito je efikasna metoda kod burn outa problema modernog čovjeka, kada pomaže da se čovjek efikasno nosi s izazovima modernog i ubrzanog načina života”, opisuje Peter Hunjadi. Za kraj, upitali smo Nataliju koji je najbolji savjet onima koji tek kreću u svoju prvu sadnju vrta. “Zasaditi vrt je nešto najbolje što pojedinac može napraviti za sebe i svoju obitelj. Tu će proizvesti hranu koja će biti najbolja za njega, imat će dostupnu svježu namirnicu, pozitivno će utjecati na okoliš i svoje zdravlje. Preporučam i da kad je u vrtu hoda bos i da ne stavlja rukavice. Zato jer je dar zemlje dragocjen. Taj dar se zove uzemljenje i tim činom čovjek obnavlja svoju vezu s prirodom koju će početi gledati očima novog promatrača”, zaključuje Natalija.

PHOTOS BY: opg-hunjadi.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.