asianveganandbeyond.com

Ove jeseni napravite svoj domaći kesten pire i oduševite ukućane

GREEN_300_listici_sredina

Omiljena poslastica

Jesen je pokucala na vrata, a svismo ju radosno dočekalii upravo zbog brojnih poslastica koje nudi. Jedna od njih svakako je i kesten pire kojeg ove godine napravite sami i iskoristite još nekoliko puta u narednim danima.

Svako godišnje doba nosi svoje čari. One jesenske svakako su vezane uz gastro užitke. Osim zimnice, knedli od šljiva još je jedna poslastica koja nas asocira na hladnije dane u koje smo lagano zakoračili, a to su kesteni i kesten pire. Iako ga možemo naći svakoj slastičarni, ali i u škrinjama dućana gdje će zamijeniti sladolede, zašto ovog puta ne biste sami napravili svoj kesten pire za koji nećete potrošiti mnogo novaca, a i moći ćete ga zapakirati u višenamjenske posudice, spremiti u frižider ili zamrzivač i uživati u njemu još danima nakon što ga pripremite.

Potrebno vam je: 

  • 1 kilogram kestena
  • 50 grama šećera (po želji više ili manje)
  • rum ili neki drugi liker (po želji)
  • voda

Prvo što je potrebno napraviti je neoguljene kestene na kojima ste prethodno s nožićem napravili X po sredini kore staviti u pećnicu na 250 stupnjeva otprilike dvadesetak minuta. Nakon toga ih izvaditi iz pećnice i očistite te dodatno s njih skinuti kožicu trljajući s krpom. Očišćene kestene zatim staviti u lonac s vodom i kuhati još nekih 15 minuta. Vode u loncu treba biti dovoljno da prekrije sve kestene. Kad su kesteni skuhani treba ih dobro izgnječiti ili izblendati te po želji dodati neki od likera poput ruma ili nekog drugog likera. Vaš je pire spreman za posluživanje bilo s tučenim slatkim vrhnjem ili u vidu drugih slastica poput torti i kolača. Ostatak pirea spremite u zamrzivač ili frižider te iskoristite kasnije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.