19

Podržimo domaće: Mali plac na Greencajt festival dovodi brojne OPG-ove

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Lokalni i organski proizvodi našeg podneblja

Green Expo mjesto je na kojem ćete se zaljubiti u lokalne i organske proizvode. Prirodna kozmetika, domaći cideri, sirevi, povrće i zimnica, samo su neki od artikala koji će se naći na štandovima trodnevnog Greencajt festivala. Proizvode domaćih OPG-ovaca okupit će Mali plac i njihovu ponudu moći ćete otkriti u petak 1. listopada i subotu 2. listopada.

Ako pazite što jedete i birate zdravu hranu koja je ujedno i dobra prema okolišu i zajednici, onda vam je Mali plac već dobro poznata i nezaobilazna adresa. U suradnji s Greencajtom, ova popularna mobilna tržnica lokalnih i organskih proizvoda stiže u Rougemarin park i donosi pravo izobilje fantastičnih stvari i dobrih lokalnih priča. Mali plac će tako na Greencajtu u sklopu Green Expoa predstaviti odabrane domaće proizvođače s drugačijim pristupom i zanimljive sezonske novitete direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi način. Također, održat će nekoliko zanimljivih radionica na teme urbanog vrtlarenja, kućnog kompostiranja i plant-based kuhinje. 

A što je zapravo Mali plac? Riječ je o neprofitnoj udruzi koja već 10 godina okuplja OPG-ove iz cijele Hrvatske, s naglaskom na ekološka obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Djelujući po načelu kratkog lanca opskrbe, povezuje građane i male proizvođače hrane, vrtlare i sjemenare koji brinu o ljudima i okolišu kako bi svi zajedno radili na stvaranju bolje i održive budućnosti hrane. Ukazuje na važnu ulogu hrane u dobrobiti zajednice i postaje prepoznat kao nezaobilazno mjesto susreta potrošača i proizvođača hrane na kojem se promišlja od kuda dolazi naša hrana, upoznaju lica koja stoje iza nje i gradi povjerenje – u hranu koju jedemo i u ljude koji ju proizvode.

Mali plac u svom fokusu ima “hranu s izvora”, kvalitetnu, lokalnu i sezonsku hranu koju su uzgojili mali proizvođači s poštovanjem prema prirodi, hranu koja nije “samo hrana”, nego predstavlja snažnu vezu s našim zdravljem i okolišem, kulturom i identitetom, povijesti i budućnosti. “Lokalitet prehrambenog sustava nam je posebno važan jer lokalnu hranu vidimo kao sjeme kulture iz kojeg izrasta zanimljiva priča o nama, našem okruženju i zajednici”, rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.

Lokalna i sezonska hrana koju kupujete direktno od malog proizvođača nije nepotrebno tretirana kako bi “preživjela” transport i skladištenje. Kvalitetnija je i finija, ima više hranjivih sastojaka, zdravija je i punijeg okusa. Kupovinom lokalne hrane, kupujete hranu s niskim ekološkim otiskom i smanjujete potrebu za dodatnim resursima. Hrana do vašeg tanjura ne putuje tisućama kilometara, što reducira emisije stakleničkih plinova povezanih s transportom. Za njezin prijevoz od mjesta gdje je proizvedena do mjesta prodaje troši se manje goriva, a za skladištenje manje energije. Također, mala lokalna poljoprivredna gospodarstva češće uzgajaju autohtone sorte sjemena i njeguju bioraznolikost. Podržavajući ih tako i vi sudjelujete u zaštiti bioraznolikosti i naposljetku osiguravanju dugoročne sigurnosti hrane. Uz to tako podržavate dobru ekonomiju i pravedne cijene – osnažujete male lokalne proizvođače i podržavate transparentnost, neposrednost i neovisnost prodaje te pozitivno utječete na razvoj održive poljoprivrede i lokalne ekonomije.

Mali plac godinama predano radi na osiguravanju kontinuiranog pristupa zdravoj hrani, promociji održivog življenja te poticanju održivih prehrambenih i ekonomskih modela koji doprinose dobrobiti pojedinaca, lokalne zajednice i okoliša. Podržava razvoj osviještene, odgovorne i održive zajednice u kojoj proizvođači i potrošači zajedno sudjeluju u tranziciji prema pronalasku novih, boljih načina proizvodnje i potrošnje hrane, a u konačnici i prema boljem, osvještenijem i održivijem svijetu

Kako bi osigurao još bolju dostupnost i veći izbor sezonskih lokalnih namirnica malih ekoloških gospodarstava, Mali plac je skrojio najraznolikiju ponudu proizvoda našeg podneblja s ekološkim certifikatom i pokrenuo tjedne dostave po Zagrebu. Raznovrsne ekološke i biodinamičke proizvode 20-ak različitih OPG-ova iz cijele Hrvatske koji stižu s Malim placom do doma, direktno iz ruku malih lokalnih i ekoloških proizvođača, možete naručiti na linku:www.dodoma.maliplac.org, svaki tjedan od nedjelje do utorka. 

Među izlagačima koji će predstaviti svoje proizvode na Greencajt festivalu nalaze se Ghrei Story s prirodnom kozmetikom, Ducchi Cookie sa starinskim slasticama, Buzdovan s domaćim ciderom, Ekomed i mnogi drugi. Osim prehrambenih proizvoda, Mali plac će na Greencajt dovesti i raznovrsne druge radnje poput Društvene banke sjemena kojima je cilj podizanje svijesti i dijeljenje znanja o važnosti očuvanja tradicijskih i autohtonih sorti. Na festivalu upoznajte ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena, doznajte kako funkcionira, koga sve okuplja, kako joj se priključiti ili pridonijeti i sudjelujte u mini razmjeni sjemena. Iza brenda Plavetna koji također dolazi na Greencajt festival i koji je posvećen izradi keramike, kozmetike i nakita prema održivim načelima, stoji svestrana Luna Džidić. Na Malom placu predstavit će svoju liniju keramičkog posuđa izrađenu na održivi način, oblikujući svaki proizvod rukom, bez kola ili kalupa, i koristeći prirodne i reciklirane materijale; glazure pritom izrađuje od ostataka metala iz radione nakita, pepela i divlje gline sakupljene u prirodi.

Biljkoborci su poznati tim zaljubljenika u biljke i vrtlarstvo koji nam donose najšarmantnije biljke u gradu. Kod njih možete nabaviti popularne Čašice zemlje, male posude sa supstratom zemlje i sjemenom u kojima sami možete “odgojiti” biljku od sjemena do tanjura. Biljke-to-Grow, Zaljubiljke, Zagonetne biljke, Malene Zelene i Bilj-Ka-Boom! samo su neki od simpatičnih proizvoda s njihovim potpisom koje možete pronaći na Malom placu i koje će vam začiniti kuhinju i zazeleniti život. Na Malom placu pogledajte i kako izgledaju noževi japanskog stila oblikovanja s potpisom akademskog kipara i dizajnera nakita Silvija Hrnčira. Shaato – ručno kovani noževi & 100Laria – drvene daske za rezanje ime je brenda, a svaki se nož izrađuje po narudžbi te je izrada u cijelosti ručna – noževi se tako ručno kuju, bruse i oštre, bez preše ili kovačkog čekića. Većinu materijala Silvio nabavlja lokalno, a često reciklira materijale, koristeći ostatke iz radione ili okoline od kojih izrađuje drvene drške s uzorcima ili drvene korice. Uz noževe, predstavit će se i drvene daske za rezanje iz dizajnerskog studija 100Larija, također izrađene ručno od recikliranih materijala.

 

Radno vrijeme izlagača Malog placa je petak od 12:00 – 18:00h i subota od 11:00 – 18:00h.

 

 

 

 

PHOTOS BY: Mali Plac, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.