photo-1527971179697-13dce75dfbd0

Upoznajte prvo solarno selo koje želi postati energetski neovisno

GREEN_300_listici_sredina

Do nedavno nisu imali ni uličnu rasvjetu!

Mještani albanskog sela Kutëa većinom se bave poljoprivredom, što znači da se oslanjaju na rijeku radi održavanja svojih usjeva i napajanja stoke. Iz toga su se razloga godinama borili za zaštitu Vjose, a sada su otišli korak dalje.

Jedno malo selo u Albaniji postalo je prvo u toj zemlji koje u potpunosti prihvatilo solarnu energiju te tako postalo prva energetska zajednica.

Mještani Kutëa u južnoj Albaniji već dugi niz godina zagovaraju obnovljive izvore energije i zaštitu prirode. Tako su 2010. godine ostali zapamćeni kao selo koje se udružilo s nacionalnim grupama za zaštitu okoliša kako bi zaustavili izgradnju brane na rijeci Vjosi.

Selo u Albaniji postalo prvo energetski neovisno

Podsjetimo, Vjosa je u četvrtak proglašena prvim Nacionalnim parkom divlje rijeke u Europi! Ekolozi i znanstvenici prozvali su rijeku posljednjom „divljom“ u Europi s obzirom na to da neprekidno teče 270 km od Grčke preko južne Albanije sve do Jadranskog mora, bez ikakvih brana ili izgrađenih elektrana.

Naime, većina mještana bavi se poljoprivredom, što znači da se oslanjaju na rijeku radi održavanja svojih usjeva i napajanja životinja, prenosi The Parliament.

U selu nisu imali ni rasvjetu

Sada je njihov cilj postati u potpunosti energetski neovisni. Budući da su već osnovali energetsku zajednicu, prvu takvu u cijeloj zemlji, to im neće biti problem.
“Ako to uspijemo, onda će opskrba svakoj obitelji biti još bolja”, rekao je Demir Murataj, poljoprivrednik koji se rodio i odrastao u Kutëu.

Prije dvije godine nekoliko je javnih zgrada opremljeno velikim solarnim pločama. Paneli trenutno ne napajaju samo seosku uličnu rasvjetu, već i Dom zdravlja, Dom kulture, školu i upravnu zgradu.

Selo u Albaniji - Kute

Prije toga, stanovnici su po mraku ulicom hodali s bakljama. Danas se seoski farmeri, kao i većina onih koji žive ovdje u dolini Vjose, oslanjaju na ekosustav – čiji je rijeka sastavni dio – za održavanje svojih usjeva i životinja.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.