arber-pacara-W_mYw-c_xQU-unsplash (1)

Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu Hrvatska

GREEN_300_listici_sredina

Nekoliko susjeda ispred nas

Za razliku od prošle, Hrvatska ove godine stoji nešto lošije na listi najsretnijih zemalja za život. Pali smo za nekoliko mjesta, a tri susjedne zemlje su iznad nas.

Objavljena je lista najsretnijih zemalja koju svake godine redovito sastavlja World Happiness Report. Očekivano, na prvom je mjestu Finska kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive na cijelom svijetu.

Stručnjaci su napravili matricu u kojoj su analizirali podatke istraživanja iz ukupno 149 zemalja svijeta. Posebno su pritom pratili učinka u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, sloboda donošenja vlastitih životnih odluka, socijalna politika i zdrav životni vijek, kao i rast populacije te nivo korupcije.

Finska je za stručnjake bila jednostavan izbor. Posebno su istaknuli njihovu sposobnost usklađivanja politika s općim mirom i blagostanjem u zemlji, ali i snažnim osjećajem međusobne podrške i povjerenja.

Na području Balkana, prema objavljenim podatcima, najbolje stoji Slovenija koju su stručnjaci smjestili na visoko 29. mjesto. Druga najsretnija država u regiji je Srbija koja se smjestila na 48. mjesto, dok je Hrvatska pala na 59 mjesto. Od maksimalnih deset bodova, Hrvatska je ostvarila 5,882.

Iznad nas je i Honduras, Portugal, Nikaragva te Argentina. Bosna i Hercegovina je na 63. mjestu, a slijede je Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71., odnosno 92. mjestu. Za usporedbu, prošla je godine Slovenija bila na 22. mjestu, Srbija na 43., Hrvatska 47., BiH 67., Crna Gora 75., a Sjeverna Makedonija 89. Rumunjska se ove godine nalazi na 45. mjestu, Mađarska 52., Bugarska 86., a Albanija 91.

Očekivano, u prvih sedam najsretnijih zemalja na svijetu države su sjeverne i srednje Europe. Četvrtu godinu za redom prvo je mjesto osvojila Finska s ukupnom ocjenom od 7.842 od maksimalnih 10. Na drugom je mjestu Danska s 7.620, Švicarska s 7.571, a zatim slijedi Island (7.554), Nizozemska (7.464), Norveška (7.392) te i Švedska (7.363 bodova).

Na posljednjem je mjestu, kao najmanje sretna zemlja za život, Afganistan. Izrazito niska bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika te ugrožena demokratska prava smjestila su Afganistan na 149. mjesto. Među posljednjih pet zemalja nalaze se još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.