2021-06-02T130921Z_1958901664_RC2MLN9ZDKHT_RTRMADP_3_ALBANIA-ENVIRONMENT-VJOSA-scaled

Posljednja ‘divlja rijeka’ u Europi postala Nacionalni park: ‘Konačno će zauvijek slobodno teći’

GREEN_300_listici_sredina

Albanski biser

Vjosa je dom za gotovo tisuću životinjskih vrsta, uključujući kritično ugroženu europsku jegulju kao i ugrožene endemske biljne vrste.

Albanska rijeka Vjosa proglašena je prvim Nacionalnim parkom divlje rijeke u Europi! Velika je to pobjeda za brojne ekologe koji su se godinama borili protiv planova za izgradnju hidroelektrane duž plovnog puta rijeke. Proglašenje će izrazito pozitivno utjecati na cijeli tok rijeke budući da više neće biti moguće niti predložiti građevinske projekte na tom području.

Kako piše Reuters, ekolozi i znanstvenici prozvali su rijeku Vjosu posljednjom „divljom“ u Europi s obzirom na to da neprekidno teče 270 km od Grčke preko južne Albanije sve do Jadranskog mora, bez ikakvih brana ili izgrađenih elektrana.

Riječ je o rijeci koja je ujedno dom za gotovo tisuću životinjskih vrsta, uključujući kritično ugroženu europsku jegulju kao i ugrožene endemske biljne vrste.

Dodatna zaštita

Kako bi ju dodatno zaštitili, albanske vlasti obećale su uložiti 80 milijuna dolara za izgradnju novih tvornica kako bi se spriječio dotok otpadnih voda u rijeku.

Albanski premijer Edi Rama najavio je početni proračun od 80 milijuna dolara za izgradnju novih tvornica kako bi se spriječio dotok otpadnih voda u rijeku.

“Danas zauvijek štitimo posljednju divlju rijeku Europe. Nemojmo zaboraviti da će ovaj park imati 12.700 hektara zemlje i to je divovski park koji presijeca cijelu zemlju”, rekao je Rama tijekom ceremonije proglašenja.

‘Konačno će teći slobodno’ 

Albanija gotovo svu svoju električnu energiju proizvodi iz hidroelektrana. Iz toga su razloga planirali izgraditi dodatnih 30 hidroelektrana duž rijeke kako bi zadovoljili sve veću potražnju za strujom.

Rijeka Vjosa proglašena Nacionalnim parkom

“Ovo je povijesni trenutak za Vjosu…Vjosa će konačno zauvijek teći slobodno“, objavila je na svojoj Facebook stranici EcoAlbania, vodeća nevladina organizacija u desetogodišnjoj borbi za spas rijeke.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.