Upoznajte Denisa koji je odselio iz grada i okrenuo se poljoprivredi: ‘Slijedio sam primjer svog oca, on je moja inspiracija’

GREEN_300_listici_sredina

Pionir uzgoja vinove loze na potpuno prirodan način.

Kada se iz grada vratio na zemlju svojih korijena, biser Dalmacije koji je stoljećima poznat po vinogradarstvu, Denisov se život potpuno promijenio.

Rad na zemlji te pročisti. To je teretana,trčanje, biciklizam… Rad na zemlji ima fizičku disciplinu koja ti jača sami duh, kazao je Denis Bogoević Marušić, prvi certificirani ekološki proizvođač grožđa u Dubrovačko neretvanskoj županiji, pionir uzgoja vinove loze na potpuno prirodan način.

Do svoje je 30. godine bio pravo gradsko dijete iz Splita, ali kada se njegov otac umirovio u rodnoj Prizdrini na Pelješcu, Denis ga je odlučio slijediti. Osjetivši potencijal za kreaciju, slijedio je oca na djedovinu, gdje su zajedno krenuli od nule i podigli vinograd na potpuno biodinamički način.

Vrativši se na zemlju svojih korijena, biser Dalmacije koji je stoljećima poznat po vinogradarstvu, Denisov se život potpuno promijenio.

“Ne mogu reći da sam se zasitio grada, nego dinamike koju sam imao do tada. Nekako mi se ta želja za slobodom i izražavanjem činila najbolja ovdje jer kroz vinogradarstvo imaš bezgraničnu slobodu. Kroz tu slobodu se možeš ostvariti i jednostavno nema limita. Podnijet ćeš kritike, ali vozit ćeš svoj film“, objasnio je Denis u dokumentarnoj emisiji Dulum zemlje.

‘Slijedio sam svoga oca’

“Pelješac je gotovo cijeli pokriven vinogradima. Ovdje vlada duga tradicija, a danas je proizvodnja poprilično intenzivna“, kazao je Denis, istaknuvši pritom da je to sve samo ne lagan posao. Prosječan urod po jednoj lozi iznosi tek pola kile ili najviše 700 grama, ali je zato kvaliteta vina vrhunska.

Posao je tim teži ako se radi na ekološki način – bez pesticida, štetnih kemikalija i otrova.

“Ja sam zapravo samo slijedio ono kako je moj otac naučio raditi. I prije se kopalo i moglo se bez toga. Rekao sam sebi odmah na početku – ili ili ću raditi prirodno ili neću raditi. Slijedio sam primjer oca koji se bavio poljoprivredom u vrijeme kada nije bilo pesticida. Znači da se može“, kazao je Denis kojemu je otac već godinama primjer i inspiracija.

‘On mi je motivacija’

“Veliki mi je motivator. On spaja tu najtopliju dimenziju poljoprivrede generalno, a to je obiteljska dimenzija, povezanost i ovisnost koja traje. Mi smo svoju vezu kroz ovu priču puno ojačali. Ponekad bude prekasno jer možda živite daleko od svojih roditelja, odvojeni, ali taj neki trenutak spoznaje da ih možda više nema i da ste mogli više vremena provoditi s njima…Ja sam imao sreću, a mislim da je i on toga svjestan. Možda živi duže radi toga“, objasnio je Denis.

Cijeli dokumentarac i inspirativnu priču o povezanosti oca i sina kroz poljoprivredu pogledajte na platformama HTV-a.

PHOTOS BY: Facebook - Dulum zemlje, Vinarija Križ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.