sylwia-bartyzel-amAhBrvmVQc-unsplash

Unatoč zabrani jednokratne plastike, opet smo proizveli više plastičnog otpada nego ikad

GREEN_300_listici_sredina

Ipak, bitka nije izgubljena, još imamo šansu

Objavljeno je novo Izvješće prema kojem je u svijetu proizvedeno čak 139 milijuna metričkih tona jednokratnog plastičnog otpada u 2021. godini. Povećala se količina proizvedenog otpada i po osobi u svijetu. Ona sada iznosi gotovo jedan kilogram.

Proizveli smo rekordnu količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu, uglavnom napravljenu od polimera stvorenih iz fosilnih goriva, unatoč globalnim naporima da se smanje emisije fosilnih goriva i onečišćenje plastikom, prenosi CNN.

Kako se navodi u novom izvješću koji je sastavila zaklada Minderoo, u svijetu je proizvedeno 139 milijuna metričkih tona jednokratnog plastičnog otpada u 2021. godini, što je za čak čest milijuna više nego 2019. kada je objavljen prvi indeks.

Osim toga, u izvješću se navodi da dodatni plastični otpad stvoren u te dvije godine iznosi gotovo jedan kilogram više na svaku osobu na svijetu, što je potaknuto potražnjom za fleksibilnim pakiranjem poput vrećica i folija. Drugim riječima, bez obzira na to što su vlade diljem svijeta uvele zabrane jednokratnih proizvoda, poput slamki i pribora za jelo, svedeno smo proizveli puno više plastičnog otpada. Ljudi diljem svijeta nova pravila nisu potaknula da smanje kupnju plastike.

Ipak, nije sve tako crno

Te su zabrane trenutno, između ostaloga, na snazi u Europskoj uniji, Australiji, Indiji i Kaliforniji. No, ovo je izvješće pokazalo da se recikliranje ne povećava dovoljno brzo da bi se nosilo s količinom proizvedene plastike, što znači da je vjerojatnije da će rabljeni proizvodi biti bačeni na odlagališta, na plaže, u rijeke ili oceane, nego da će se reciklirati.

Ipak, to ne smije biti demotivacija za sve one koji se trude, odvajaju otpad i recikliraju u svom kućanstvu. Jasno je da sustav recikliranja nije savršen i da nešto materijala klizi kroz mrežu, međutim, postoje pozitivni pomaci koji se događaju kako bi sustav recikliranja bio bolji za budućnost. Naime, industrija recikliranja sve je više zakonski regulirana, a kontrole su sve češće, a uvedene su i oštre novčane kazne.

Stavljanjem u kantu za recikliranje samo onih predmeta koje grad ili općina želi i može reciklirati, kao i smanjenjem količine ‘zagađivača’, odnosno proizvoda koji se ne mogu reciklirati na našem području, veća je vjerojatnost da će biti ispravno recikliran.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.