automobil
automobil

Umjesto da ga ispušta, ovaj automobil dok se vozi ‘jede’ ugljik

GREEN_300_listici_sredina

Inovacija iz Nizozemske

Automobil još nije skroz ugljično neutralan, ali radovi na njegovom razvitku se nastavljaju.

Automobil imena Zem sigurno je jedan od najposebnijih na svijetu. Dok ga vozite on, umjesto da ga proizvodi, ‘jede’ ugljik.

Vozilo je razvio tim studenata na Tehničkom sveučilištu u Eindhovenu u Nizozemskoj. Automobil je opremljen uređajem za hvatanje ugljika, a tijelo automobila nije izrađeno od materijala koji su uobičajeni za automobile, nego od reciklirane plastike oblikovane 3D printerom.

Zem automobil ima litij-ionske baterije nizozemske tvrtke Cleantron, do 15% svoje energije dobiva putem solarnih panela proizvođača Watllab, a njegova cirkulacija ugljika proučava se zahvaljujući analizi koju provodi SimaPro softver. Brojne su se nizozemske lokalne tvrtke, dakle, udružile kako bi napravile ovaj jedinstven automobil.

Dva filtera za ugljik 

Dok je tim radio na ovom inovativnom vozilu, shvatili su da je postizanje ugljične neutralnosti nemoguće bez novih rješenja. Odlučili su pronaći način kako Zem automobil može ukloniti ugljik iz zraka.

Rješenje je došlo u obliku dva filtera na donjoj strani automobila koji obavljaju svoj posao dok je automobil u pokretu. Dok se vozi, zrak prolazi kroz filter, a ugljični se dioksid zadržava na njemu.

Filteri se moraju prazniti svakih 300-tinjak kilometara, piše portal The Cool Down. No tim Zema već je došao do djelomičnog rješenja za taj problem, pa su razvili i alate za izvlačenje ugljikovog dioksida na stanicama za punjenje električnih vozila.

Prostor za napredak 

Zem automobil je u ovom trenutku impresivan koncept s puno prostora za razvoj. Uređaj za hvatanje ugljika trenutno hvata samo 0.04% godišnjeg ugljika prosječnog vozila i manje od jedne desetine količine koju godišnje apsorbira prosječno stablo.

No radovi na postizanju njegove neutralnosti se nastavljaju, a on je odličan primjer koji pokazuje da treba uporno raditi na rješenjima koja su održiva i dobra za planet jer ništa nije nemoguće.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.