248428526_893669917927235_629772754293126864_n

Uklonite teške metale iz vode, hrane i tijela uz pomoć ovog prirodnog minerala

GREEN_300_listici_sredina

Čarobni prah

Ovaj prirodni mineral može očistiti vaše tijelo od toksina, poboljšati zdravlje crijeva, spriječiti oštećenja stanica uzrokovano slobodnim radikalima, pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i još mnogo toga. 

Posljednjih nekoliko desetljeća povećano je ispuštanje toksičnih tvari u okoliš, a razlog tome je industrijalizacija, konvencionalna poljoprivreda i povećan protok energije. Veliki udio tih zagađivala su teški metali i mineralne soli koji se koriste u poljoprivredi.

Teški metali u pitkoj vodi nalaze se u vrlo malim količinama koje su dozvoljene važećim propisima, no kako je naše znanje o svim štetnim utjecajima tih tvari još nepotpuno, mnogi znanstvenici smatraju da je čak i mala količina štetnih tvari potencijalno opasna za čovjeka i prirodu. Teški metali imaju sposobnost bioakumulacije, pa se često ne primjećuje njihova štetnost sve dok ne počnu uzrokovati razne poremećaje i deformacija kod ljudi i životinja.

Pojam zeolit podrazumijeva mnoštvo minerala koji imaju slična svojstva. Postoji preko 50 tipova prirodnih zeolita, a ako uračunamo i umjetno stvorene zeolite, njihov je broj veći od 200. Zeoliti imaju širok spektar upotrebe, a mogu poslužiti kao odličan pročišćivač viška nutrijenata, te održavati ionsku ravnotežu voda.

U trgovinama najčešće možemo pronaći klinoptilolit koji je prirodni mineral, a vadi se u otvorenim kopovima diljem svijeta, a jedan od njih se nalazi i u Hrvatskoj. Klinoptilolit često koristi kao aditiv prehrani, a postoje neki dokazi koji upućuju da djeluje protiv tumora.

Iako njegova primjena još uvijek nije u potpunosti istražena, dosadašnja istraživanja dokazuju njegova mnoga blagotvorna svojstva. Klinoptilolit veže na sebe teške metale i toksine, a njegova količina u zeolitu utječe na sposobnost adsorbiranja i nošenja bakterija. Sintetički zeoliti su blago toksični, dok se to kod klinoptilolita ne događa.

Ako se odlučite koristiti zeolit, prilikom odabira visokokvalitetnog suplementa zeolita provjerite proizvode li proizvođače, potražite pročišćeni proizvod te fino mljeveni zeolit.

Zeolit u svom domu možete ga koristiti prilikom pranja voća i povrća kako bi uklonili štetne tvari. Također, možete izraditi masku za lice, pastu za zube i piling za tijelo. U nastavku vam donosimo nekoliko DIY recepata sa zeolitom koje možete isprobati u svom domu.

Maska za lice od zeolita

Sastojci:

  • Zeolit prah
  • Voda
    .

Postupak:

Pomiješajte 1 žlicu praha zeolita i par kapi vode. Miješajte sastojke sve dok ne dobijete pastu. Nanesite ju na lice i ostavite 15 min. Nakon toga ju isperite i nastavite s uobičajenom njegom kože. Za svakodnevno čišćenje, isperite masku čim se osuši.

Sastojci koje još možete dodati u masku su: kava, kakao, zeleni čaj u prahu, vitamin E, eterična ulja (paprena metvica, čajevac, lavanda) i maslinovo ulje (za suhu kožu).

Prašak za zube

Za razliku od paste za zube, prašak za zube zahtijeva dodavanje vode prilikom pranja zuba. Prilikom korištenja pospite prah na mokru četkicu za zube i operite zube

Sastojci:

  • 2 žlice praha zeolita
  • Prstohvat himalajske soli i/ili sode bikarbone
  • Prstohvat cimeta i suhog bilja (klinčići, kadulja, paprena metvica, itd.)
  • 5-10 kapi eteričnog ulja po izboru
    .

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.