193709297_475566743727082_1727889845942125645_n

UEFA: “Ovo je Europsko nogometno prvenstvo ekološki najprihvatljivije prvenstvo do sada”

GREEN_300_listici_sredina

Istina ili laž?

Europsko nogometno prvenstvo započelo je prošli petak, a momčadi će se sučeljavati u 11 gradova diljem kontinenta. Unatoč mnogobrojnim putovanjima, UEFA je obećala da će to biti "ekološki najprihvatljivije prvenstvo do sada".

U znak obilježavanja 60. godišnjice Europskog prvenstva, UEFA je 2019. najavila da će to biti “proslava europskog nogometa širom kontinenta”, a utakmice će se održati u Londonu, Münchenu, Rimu, Amsterdamu, Budimpešti, Bukureštu, Sevilli, Glasgowu, Kopenhagenu, Baku i Sankt Peterburgu. Međutim, to će nesumnjivo utjecati na okoliš.

Iako će se kapacitet mjesta za sjedenje na stadionima smanjiti zbog pandemije, putovanja momčadi i navijača skupit će značajne milje letenjem. Na primjer, švicarska momčad i njezini navijači morali bi prijeći 21.656 kilometara ako bi momčad stigla do finala, navodi BBC. Međutim, UEFA je obećala da će ovaj događaj biti “ekološki najprihvatljivije prvenstvo do sada”. Organizacija tvrdi da odbacivanjem tradicije da jedna zemlja bude domaćin prvenstva nije bilo “potrebe za gradnjom novih stadiona ili potrebnih prometnih veza” – infrastrukturni razvoj koji bi obično imao “značajan utjecaj na okoliš”.


Što se tiče emisija stvorenih putovanjima timova i navijača, UEFA kaže da će nadoknaditi “stotine tisuća tona ugljika koji će se proizvesti” tijekom turnira ulaganjem u projekte obnovljive energije. To će učiniti u partnerstvu sa švicarskom savjetodavnom tvrtkom South Pole koja je osvojila prestižne nagrade za svoje projekte smanjenja emisija ugljika. UEFA je također najavila da će zasaditi 50.000 stabala u svakoj od zemalja domaćina Euro 2020. kako bi “ostavila trajno nasljeđe ovog natjecanja”.


Međutim, prema europarlamentarki i predsjednici Odbora za promet Europskog parlamenta Karimi Delli, Euro 2020. je “totalna ekološka besmislica” pred klimatskim izvanrednim situacijama, izvijestile su novine La Dépêche.
“Tema je osjetljiva, ali nažalost ne temelji se na znanstvenoj raspravi”, rekao je Antoine Miche, predsjednik Football Écologie France – udruge koja pomaže nogometnim klubovima da potiču igrače i navijače da postanu ekološki odgovorniji.

U svakom slučaju, Euro 2020 nudi izvrsnu priliku da sport postane ekološki odgovoran, rekao je, dodajući da bi to bio “zanimljiv trenutak izlaganja” koji bi “natjerao navijače na razmišljanje”.
Football Écologie France trenutno provodi kampanju #tousecosupporters na društvenim mrežama kako bi prikazao nogometaše koji su predani tome. Cilj je pokazati da su klubovi i njihovi igrači predani i da zajednica navijača također ima “sposobnost svakodnevno mijenjati stvari na vrlo konkretan način”, zaključio je Miche.

PHOTOS BY: Instagram @championsleague, @hns_cff / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.