I to je moguće: Znate li da u Europi postoji eco-friendly nogometni klub?

GREEN_300_listici_sredina

Veganski meni, organski materijali, kišnica za navodnjavanje…

Ako ste mislili da najvažnija sporedna stvar na svijetu ne može ići u korak s ekologijom i održivošću, morat ćemo vas razuvjeriti. Ako ćemo točnije, ne mi već engleski nogometni klub Forest Green Rover iz gradića Nailswortha. Riječ je o prvom ekološkom i veganskom nogometnom timu na svijetu!

Možda zvuči nevjerojatno, ali momčad Forest Green Rover već godinama živi i djeluje prema ekološkim načelima. Otkako je 2010. godine vodstvo kluba promijenilo direktora i dovelo Dalea Vincea na čelo u timu su uspostavljene nove održive prakse. Prije svog ulaska u upravu kluba, Vince je već bio vlasnik tvrtki posvećenih stvaranju obnovljive energije tako je Engleska dobila prvi eco nogometni klub na svijetu.


– Kako je jedan poslovni čovjek sjeo na čelo kluba i pretvorio ga u ekološki prihvatljiv proizvod? Pa rekao bih da je to zapravo bila sreća u nesreći. Spletom neobičnih okolnosti, ovaj nogometni klub postao je zelen u svakom smislu te riječi – izjavio je u jednom intervjuu čelnik kluba koji je u potpunosti zaokrenuo politiku momčadi koja je trenutno u trećoj engleskoj ligi.
Naime, u klub je bio pozvan kako bi riješio financijske dugove, no umjesto da se bavi isključivo rješavanjem novčanih trakavica, Vince je kako ističe, preuzimanjem kluba, želio unijeti svoj etički pristup održivosti. Momčad je trenutno na šestom mjestu na ljestvici engleske treće lige, no unatoč ne baš uvijek genijalnim rezultatima, Forest Green Rover već je stekao priznanja navijača pa čak i FIFA-e i UN-a koji je klubu 2018. godine dodijelio nagradu ”Momentum for Change” za njegovo zalaganje za zaštitu okoliša i time postao prvi certificirani ugljik neutralan nogometni klub.


No, što ih sve čini ekološki prihvatljivom sportskom momčadi? Popis je iznenađujuće dug; od veganskog jelovnika za igrače, dresova i ostale odjeće izrađene od bambusa pa sve do organskog igrališta i stadiona koji je 100 posto napajan obnovljivom energijom. Direktor je tako primijenio holistički pristup na svaki pojedini aspekt upravljanja, od transporta do energije do hrane. Roversi igraju na organskom terenu bez pesticida i navodnjavaju ga kišnicom te se stadion New Lawn napaja se zelenom energijom, od koje se većina proizvodi u vlastitim solarnim pločama. Najveći izazov ostaje, kao i na mnogim drugim sportskim događanjima, prijevoz. Budući da je trenutačno mjesto nogometnog objekta teško dostupno, Roversi grade novi stadion “Eco park” vrijedan preko 120 milijuna dolara u kojem je kapacitet za 5,000 navijača, 1,700 parkirnih mjesta, a cjelokupno gledalište izrađuje se od prirodnih materijala u prvom redu drveta.

U međuvremenu, klub potiče upotrebu javnog prijevoza ili razmjenu automobila te su ujedno instalirali punjače za električne automobile u oko objekta kluba. Lista njihovih zelenih navika usitinu bi mogla otići u nedogled, ali ono što je sigurno, klub konstantno radi na osvještavanju kako igrača, tako i navijača što svakako služi za primjer mnogim sportskim momčadima za koje će možda jednog dana prelazak na eco-friendly sportsku politiku postati imperativ.

PHOTOS BY: fgr.co.uk / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.