pexels-pixabay-53435

Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu kampanju

GREEN_300_listici_sredina

Akcija traje 1. do 7. ožujka

Sadit će se tjedan dana, a stablo možete posaditi i u ime svog kućnog ljubimca.

Do sada je u kampanji, koja se proširila diljem Hrvatske, ali i u svijetu, sudjelovalo oko 23.000 ljudi koji su zasadili 60.000 stabala. Akcija se nastavlja ove godine nakon što je umjesto prosinca 2020. prebačena u prvi tjedan ožujka ove godine. “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj” održati od 1. do 7. ožujka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj. Kampanja se održava i u nekoliko susjednih država u suradnji s prijateljskim organizacijama iz tih država.
Podsjetimo, akciju je pokrenula Mateja Anđelina Kramar iz Varaždina koja je otvorila istoimenu Facebook grupu i u kratkom vremenu okupila više od 20,000 zaljubljenika u prirodu. Akciji sadnje drveća pridružuje se sve više ljudi, a krajem prošle godine osvojila je prestižnu nagradu National Geographica Žuti okvir u kategoriji “Život na kopnu”.


Kampanja je pokrenuta s idejom da svatko od nas može zasaditi drvo i time osigurati sebi i najmilijima ugodniji i zdraviji život. Proteklih godina u nju se uključili brojni pojedinci, jako puno grupa, udruga, škola, trgovačkih društava i svi oni koji su prepoznali vrijednost ovakve akcije. Kao i do sada, svako posađeno stablo bit će zabilježeno na interaktivnoj karti na kojoj se vide sve lokacije i sve što je posađeno. Ove godine očekuje se još veći odaziv, a iz Udruge kažu da će se prilagoditi epidemiološkim mjerama. Pozivaju sve zainteresirane da se učlane u njihovu Facebook grupu gdje će pronaći sve potrebne obrasce za prijavu. Tamo možete i javiti na koji način možete pomoći – od razvrstavanja sadnica do prijevoza.

Jedan od ciljeva kampanje je i sadnja u odgojno-obrazovnim ustanovama pa pozivaju da ih se preporuči nekome iz takvog sustava. Udruga se trudi osigurati besplatne sadnice, sudjelovat će i poslovni subjekti s donacijama, udruge kao i privatni rasadnici.
Ako ste ekološki osviješten vlasnik psa, slobodno i njega uključite u akciju. Naime, u kampanji sadnje stabala svaki vlasnik može u ime svog ljubimca zasaditi stablo, dati mu ime i trajno ga obilježiti na karti zasađenih.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.