pexels-veerasak-piyawatanakul-1170178

Učenici i studenti, produženo vam je besplatno putovanje vlakom!

GREEN_300_listici_sredina

Broj mladih putnika vlakom porastao

Lijepe vijesti za početak školske godine. Učenicima, ali i studentima produženo je besplatno putovanje željezničkim prometom. Naime, nastavlja se pilot projekt HŽ-a sve do 31. prosinca 2024. godine. Svi oni vlak mogu besplatno koristiti od mjesta stanovanja do mjesta školovanja kao i za povremena putovanja u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Vlada RH donijela je Zaključak o nastavku provedbe pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH do 31. prosinca 2024. godine. Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Daljnja realizacija pilot-projekta doprinijet će dodatnom povećanju mobilnosti djece i učenika, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, nastavak provedbe pilot-projekta pozitivno će utjecati na povećanje korištenja i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

Djeca do polaska u osnovnu školu, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu, od 1. siječnja 2023 do 31. prosinca 2024. ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova.

Do 31. siječnja 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju:

  • U slučaju da nemaju pametnu karticu s profilom na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja i koji je potrebno pokazati vlakopratnom osoblju u vlaku
  • U slučaju da imaju pametnu karticu s profilom iz školske godine 2021./2022. na temelju postojećeg profila

Od 1. veljače 2023. učenici i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu moraju imati važeći profil za 2023. godinu. Zahtjev, potvrda obrazovne ustanove i fotografija za izradu pametne kartice mogu se poslati putem pošte ili besplatno.djeca@hzpp.hr ili predati na blagajni.

PHOTOS BY: Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.