denys-argyriou-FvfK16cHRrE-unsplash

Energija koju generiraju kočnice barcelonskih podzemnih vlakova punit će e-vozila. Na ideju došao radnik metroa

GREEN_300_listici_sredina

Projekt će prvi testirati studenti

Barcelonski operater javnog prijevoza TMB pokrenuo je pilot testiranje pod nazivom Metrolinera, koji uključuje ugradnju priključnih ormarića na stanici metroa Ciutadella-Vila Olímpica, gdje vozači električnih automobila mogu puniti svoja vozila. Ono što ih čini posebnim je to što je električna energija za punjenje obnovljena iz kinetičke energije koja se stvara kada vlakovi podzemne željeznice koče prilikom ulaska u stanicu.

Postoji devet priključnih ormarića, a nalaze se na ulazu metro stanice Linije 4. Oni će služiti kao točka za punjenje baterija, zahvaljujući povratu energije generirane kočenjem samih metro vlakova. Osim načina na koji dolazi do energije, još jedna zgodna stvar u vezi s ovim projektom je da je na ideju došao zaposlenik Metroa nakon što je tvrtka organizirala natječaj za prikupljanje ideja pod nazivom Estació del Futur (Stanica budućnosti).

Učinkovito korištenje energije i resursa koje stvara sam metro bit će protagonisti ove instalacije koja odgovara na potražnju uzrokovanu povećanjem broja e-vozila koja u posljednje vrijeme sve više dobivaju na popularnosti. Prema Laii Bonet, predsjednici TMB-a, usluga će omogućiti zadovoljavanje potreba građana za mobilnosti “integracijom usluge javnog prijevoza u putovanja onih ljudi koji kombiniraju e-vozilima, poput električnih skutera, s vožnjama podzemnom željeznicom”.

Usluga, koja će se naplaćivati, sada započinje početnu fazu testiranja koja će omogućiti studentima sa Sveučilišta Pompeu Fabra – zgrade pored stanice Ciutadella-Vila Olímpica – da je besplatno testiraju. Šira javnost, u međuvremenu, također može pristupiti usluzi, u ovom slučaju uz 50% popusta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.