pexels-philippe-donn-1257860

U svemiru se sada dvije zvijezde zovu – Regoč i Kosjenka!

GREEN_300_listici_sredina

Sjajan uspjeh naših učenika

Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, koja je kazala da je cilj tom međunarodnom natjecanju angažirati javnost.

Regoč i Kosjenka nove su zvijezde na nebu! Od 603 prijave iz čak 91 zemlje diljem svijeta, odabrana su i dva hrvatska prijedloga za naziv zvijezda. Tako se od srijede zvijezda WASP-63 zove Kosjenka, a egzoplanet WASP-63 B – Regoč.

Kosjenka je žute boje, slične mase kao Sunce te gotovo dvostruka starije, dok je Regoč po masi više sličan planetu Saturn u Sunčevom sustavu.

Riječ je o međunarodnom natjecanju natjecanja “Imenuj egzosvijet 2022” u kojem je sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Prijedloge dali učenici 

Imena su dobili po likovima iz bajke hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, a predložili su ih su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava.

Regoč i Kosjenka nove zvijezde na nebu

Hrvatski tim za imenovanje zvijezde i egzoplaneta koordinirala je Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, koja je kazala da je cilj tom međunarodnom natjecanju angažirati javnost.

U sklopu natjecanja Imenuj egzosvijet 2022 Međunarodne astronomske zajednice (IAU) odabrano je 20 parova imena za 20 sustava egzoplaneta i njihove matične zvijezde. Natjecanje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a.

PHOTOS BY: Unsplash/Ilustracija, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.