DSC01982

Organsko i zdravo na tanjuru: ‘Naš međimurski način da budemo drugačiji’

GREEN_300_listici_sredina

Vode se principima biodinamičke poljoprivrede

Prije više od sto godina nastao je pristup koji bi mogao biti nada za cijelo čovječanstvo. Danas ga vjerno slijedi Međimurje, koje u biodinamičkoj poljoprivredi vidi prozor u svijet.

Kukuruzna zlevanka, gibanica, prezvuršt, bučnica i krpice sa zeljem dio su bogate gastronomske ponude Međimurja. No, ono što ova jela čini još primamljivijim je činjenica da Međimurci posebnu pažnju stavljaju na izbor namirnica. Gotovo sve, što god mogu, sami uzgoje, rade s organskim namirnicama, poštujući pritom sva načela prirode i okoliša.

Drugim riječima, vode se biodinamičkim pristupom u poljoprivredi,  jedinstvenom pristupu koji povezuje ekologiju, poljoprivredu, čovjeka i cijeli svemir.

Nema pesticida, nema nepotrebnog iskorištavanja tla, postoji plodored, humus i položaj mjeseca.

U posljednjih nekoliko godina naša najsjevernija regija prometnula se u jednu od najodrživijih destinacija na cijelom svijetu. Između Drave i Mure smjestilo se pravo bogatstvo prirodnih ljepota, koje Međimurci itekako znaju čuvati, ali i plasirati na tržište.

Oaza održivog razvoja

Uz brojne nagrade i eko certifikate, Međimurje je postalo prava oaza održivog razvoja, a sve se više okreću i biodinamičkoj poljoprivredi koja njihovu gastronomsku ponudu čini još boljom.

Riječ je o holističkom pristupu obrade zemlje koji u potpunosti odgovara ekološkim načelima, a koji je utemeljio dr. Rudolf Steiner.

“Biodinamička poljoprivreda je nadstandard ekološkog načina uzgoja hrane, i kao takva ima drugačiji pristup u proizvodnji. Njezin rezultat je nešto što ima veće kvalitativne vrijednosti i to je ona hrana koju nazivamo živa hrana ili hrana koja je puna vitaliteta. U stvari, to je hrana koja je čovjeku lijek“, poručila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.

Potpuno drugačiji od drugih

Drugim riječima, to znači da Međimurci na tanjur stavljaju lokalne namirnice uzgojene na eko način. Međutim, smatraju pritom da formula za uspjeh u budućnosti mora uključivati biodinamički pristup obrađivanju zemlje.

Svojim posjetiteljima, kojih Međimurje bilježi sve više, mogu ponuditi i bogatu gastronomsku ponudu koja počiva na principima ekološkog uzgoja.

“Međimurje zaista želi svojim gostima ponuditi izvorne okuse svojih namirnica, koji imaju kratke lance opskrbe, što znači i manji razmak od proizvođača do stola naših restorana“, kazao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice međimurske županije.

Lokalne namirnice i biodinamička poljoprivreda za Međimurje su prozor u svijet, ali i način na koji mogu brendirati svoju gastronomiju i tako biti drugačiji od drugih.

 

PHOTOS BY: PR, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.