kanada naslovna

U Kanadi aktivno više od 200 požara: U Sjeverozapadnim teritorijima proglašeno izvanredno stanje

GREEN_300_listici_sredina

Posljedice klimatskih promjena

Šumski su požari ove godine zahvatili gotovo cijelu Kanadu, a prema satelitskim snimkama trenutno je aktivno više od 200 jačih požara. Izvanreno stanje proglašeno je u Sjeverozapadnim teritorijima.

U Kanadi se požari  događaju svakog ljeta, ali ne u tolikoj mjeri kao što je to bilo ove, 2023. godine. Podaci koje je objavio Kanadski centar za šumske požare ukazuju na to da je početkom kolovoza broj hektara spaljenih diljem zemlje bio otprilike dvaput veći od šteta koje nastanu tijekom cijele sezone požara.

Do 10. kolovoza 2023. godine, ta je površina iznosila 13,5 milijuna hektara (33,4 milijuna hektara), otprilike veličine države Mississippi.  Trenutačno diljem teritorija Kanade aktivno je čak 200 požara, od kojih neki poprimaju katastrofalne razmjere.

Na satelitu Aqua NASA-e 8 kolovoza zabilježeno je desetak velikih požara na Sjeverozapadnom teritoriju kanade, uključujući nekoliko koji su harali oko Yellowknifea, glavnoga i najvećeg grada na tome dijelu zemlje, a tijekom svibnja, lipnja i srpnja najviše su stradala područja Alberte, Britanske Kolumbije, Nove Škotse i Quebeca.

Izgaranja ugljika zbog požara u Kanadi također su na visokoj razini,  a prema podacima koje je podijelio Mark Parrington, stručnjak za atmosferu u Europskom centru za dugoročne vremenske prognoze (ECMWF), već početkom kolovoza premašila su 300 megatona, otprilike tri puta više nego što je generirano tijekom cijele sezone požara u posljednjim desetljećima.

Proglašeno izvanredno stanje u Sjeverozapadnim teritorijima

Zbog šumskih požara koji su pogodili mnoge zajednice, a predstavljaju rizik i za glavni grad teritorija Yellowknife, Vlada je u Sjeverozapadnim teritorijima proglasila izvanredno stanje.

Lokalno izvanredno stanje proglašeno je i u Yellowknifeu, ali stenovništvo se ne treba evakuirati.  No tijekom vikenda evakuacija je proglašena stanovnicima većine zajednica u regiji South Slave u Sjeverozapadnim teritorijima, smještenoj uz granicu s Albertom.

Mjesto Enterprise, u kojem je živjelo nešto više od 100 ljudi, gotovo je potpuno uništeno, kako izvještava CBC News.

Šumski požari su ove godine zahvatili dijelove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija, a klimatolozi upozoravaju da Kanađani narednih godina zbog klimatskih promjena mogu očekivati još češće i intenzivnije požare.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.