rhett-lewis-W-6grboBEIY-unsplash

U državi najpopularnijeg svjetskog nogometaša, ukidaju se navijačke zone na otvorenom

GREEN_300_listici_sredina

Štednja energije u tijeku

I dok neki prosvjeduju zbog nehumanih uvjeta u kojima se u Kataru pripremalo ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo time što se javno ne gledaju utakmice, u zemlji Cristiana Ronalda to je učinjeno zbog drugih razloga. Naime, portugalske vlasti ukidaju, odnosno zabranjuju javne navijačke zone, a sve kako bi se uštedilo na energiji.

I dok su neki francuski gradovi odlučili bojkotirati gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva zbog kršenja ljudskih prava tijekom organizacije globalnog sportskog turnira u Kataru, sada su lokalni mediji izvijestili da su mnoge portugalske općine također odlučile slijediti njihov primjer, međutim, njihov navedeni razlog nema nikakve veze s politikom, već samo s trenutnim stanjem u svijetu pogođenim klimatskim promjenama, ratom i sveopćom inflacijom. 

Lokalne samouprave u Portugal jednostavno su shvatile da bi svojim proračunima lakše upravljale ako bi tijekom ovogodišnjeg turnira preskočile goleme ekrane, fan pitove gdje bi se gledale utakmice, a sve zbog pada temperatura i potrebe za grijanjem. U vrijeme kada se vlasti u većini europskih zemalja brinu o tome kako smanjiti potrošnju energije, logično se čini da se navijačke zone čine nepotrebnim i neodrživim luksuzom. Barem dok se nogometni turniri ne vrate u ljetnu sezonu.

“Svjetsko prvenstvo koje se održava usred zime zahtijevalo bi značajna ulaganja općine u logistiku”, objasnio je stranim medijima gradonačelnik Brage, Ricardo Rio. Također, dva najveća i najpoznatija portugalska grada Lisabon i Porto odlučila su odbaciti divovske ekrane i navijačke zone na otvorenom, a sve kako bi se smanjila potrošnja energije, odnosno nepotrebno se koristila. Kao alternativu nude gledanje svoje reprezentacije u lokalnim barovima ili u konačnici, u toplini svog doma. 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.