alann-bobe-lM9OH5ed0ik-unsplash

U Aziji otkrivene 224 nove vrste biljaka i životinja, a neke se već smatraju ugroženima

GREEN_300_listici_sredina

Novo izvješće koje poziva na oprez

Prema novom izvješću WWF-a, uz regiju duž azijske rijeke Mekong otkriveno je 224 nove vrste što biljnog, a što životinjskog svijeta. Iako su tek pronađene, neke tek i imenovane, već im ozbiljno prijeti izumiranje.

Svjetski fond za prirodu (WWF) nedavno je objavio novo izvješće u kojem se navodi kako je kroz 2020. godinu u Aziji otkriveno 224 nove vrste biljnog i životinjskog svijeta, a koje se već sad smatraju ugrožene. Bambus otporan na sušu, majmun nazvan po vulkanu, kamenjar pronađen na Tajlandu, vrsta stabla duda u Vijetnamu i velikoglava žaba u Vijetnamu i Kambodži kojoj već prijeti krčenje šuma samo su neke od vrsta koje se nalaze na novom popisu, a koje su već ozbiljno ugrožene. Izvješće katalogizira rad stotine istraživača koji su otkrili 155 biljaka, 35 gmazova, 17 vodozemaca, 16 riba i jednog sisavca u regiji Velikog Mekonga, koja obuhvaća Kambodžu, Laos, Mianmar, Tajland i Vijetnam. 

Popa Langur, ime je majmuna s dugim udovima i dugim repom, nazvan po ugaslom vulkanu Mount Popa, a tu je špiljska riba otkrivena u Mianmaru, blijedožuto-bijele boje, koja je toliko neobična i drugačija od ostalih riba u svojoj vrsti da su znanstvenici odlučili stvoriti potpuno novi rod za nju. Zatim tu je zmija, čije se ljuske pomiču kroz plavo i zeleno na svjetlu. “224 otkrića naglasila su bogatu biološku raznolikost regije Mekong, koja obuhvaća Tajland, Mianmar, Laos, Kambodžu i Vijetnam”, izjavili su za strane medije iz WWF-a. Međutim, također naglašavaju prijetnje s kojima se divlji svijet suočava u fragmentiranim i degradiranim prirodnim staništima, pa stručnjaci i znanstvenici pozivaju na veću međunarodnu suradnju kako bi se očuvalo ono što je preostalo. “Otkrića u Mekongu pokazuju da je regija još uvijek prva linija za znanstvena istraživanja i žarište raznolikosti vrsta”, stoji u izvješću. “Međutim, ova otkrića također su oštar podsjetnik na ono što možemo izgubiti ako ljudska naselja i razvojne aktivnosti u regiji nastave uništavati prirodni okoliš”, dodaju.

Kako su opisali, mnoge vrste izumiru prije nego što su uopće otkrivene, potaknute uništavanjem staništa, bolestima koje se šire ljudskim aktivnostima, grabežljivošću i konkurencijom koju donose invazivne vrste, te razornim utjecajima ilegalne i neodržive trgovine divljim životinjama. Područje je dom nekih od najugroženijih vrsta na svijetu. U prošlogodišnjem izvješću Ujedinjenih naroda navodi se da se trgovina divljim životinjama u jugoistočnoj Aziji ponovno prakticira nakon privremenog prekida ograničenja zbog koronavirusa, zbog čega su zemlje zatvorile granice i pooštrile nadzor, stoga treba što žurnije reagirati i spriječiti ponovne ilegalne i nehumane radnje. 

PHOTOS BY: Unsplash, WWF / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.