Prirodoslovac Sir David Attenborough nominiran je za Nobelovu nagradu za mir

GREEN_300_listici_sredina

Prestižna nominacija

Uz Svjetsku zdravstvenu organizaciju te bjelorusku disidenticu Svjetlanu Tihanovsku, među nominiranima za Nobelovu nagradu za mir je i legendarni ekolog Sir David Attenborough koji se mnogima uvukao pod kožu zbog svojih dokumentaraca o ljepotama prirode.

Objavljene su nominacije za prestižnu Nobelovu nagradu za mir, a među nominiranima je i legendarni David Attenborough. Ovaj svima poznati 95-godišnji prirodoslovac poznat je po svojim dokumentarnim serijama koje su mnogima kroz godine ušle pod kožu i iz kojih svi otkrivamo svijet biljaka, životinja i svih prirodnih ljepota u svijetu. Attenborough se smatra nacionalnim blagom u Britaniji iako se taj termin njemu samom ne dopada. Godine 2002. imenovan je među 100 najvećih Britanaca na temelju glasova prikupljenih diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Nosilac je više odlikovanja i priznanja; član je Ordena zasluga, drug časti, komandor Kraljevskog Viktorijina ordena, komandor Ordena Britanskog Imperija, član Kraljevskog društva, Linnéova društva u Londonu, Londonskog zoološkog društva i Društva antikvara u Londonu, kao i dobitnik brojnih televizijskih nagrada te je jedini pobjednik BAFTA-e kojemu je prošlo za rukom da osvoji nagradu za programe u crno-bijelom, u boji, u HD-u i 3D-u. Britanac je održao i govor na nedavno održanom COP-u 26 u Glasgowu koji je itekako odjeknuo u medijima, a nominiran je zajedno s Međuvladinom znanstveno-političkom platformom o bioraznolikosti i uslugama sustava (IPBES).

Uz Attenborougha, među nominiranima su i Svjetska zdravstvena organizacija te bjeloruska disidentica Svjetlana Tihanovska. Među ekolozima koji su nagrađivani Nobelovom nagradom u prošlosti, je i kenijska aktivistica Wangari Maathai i bivši američki potpredsjednik Al Gore. Pobjednik za 2021. godinu bit će objavljen u listopadu ove godine.

PHOTOS BY: Netflix, Instagram; Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.