271184829_636952870978368_8630044304648511489_n

Na Tibetu pronađena najviša begonija na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Viša i od čovjeka

S više od 3 metra na južnom Tibetu pronađena je rijetka vrsta begonije koju su tamošnji istraživači prijavili za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

Tijekom istraživanja u okrugu Mêdog u južnom Tibetu, Daike Tian i njegovi kolege iz Šangajskog centra za istraživanje biljaka Chenshan i Kineske akademije znanosti pronašli su ogromnu begoniju u cvatu čak dvostruko višu od čovjeka. Ova begonija vrlo je brzo proglašena najvišom od više od 2000 poznatih vrsta begonije. Nakon brze provjere, kaže Tian za strane medije, ​​znao je da je to neopisana vrsta, koji su odlučili nazvati Begonia giganticauli veličine 3,6 metara i gotovo 12 centimetara u promjeru, a istraživački je tim odlučio ovu gigantsku begoniju prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda. 

Budući da se procjenjuje da manje od 1000 pojedinačnih biljaka živi u fragmentiranom šumskom staništu, ova je vrsta klasificirana kao ugrožena prema Crvenom popisu IUCN-a. Znanstvenici kažu da bi se dodatne populacije mogle pronaći kada bi se provelo više istraživanja u pograničnoj regiji Kine i Indije. Azija je dom mnogih divljih vrsta begonije, uključujući oko 300 vrsta u Kini. Tamo se šarene, cvjetnice sa svojim jedinstvenim oblicima listova ilegalno sakupljaju i beru za ukrasnu ili medicinsku upotrebu, što je trend potaknut povećanom internetskom trgovinom. Tian i suradnici kažu da je potrebno više terenskih istraživanja kako bi se razumjele populacije divljih begonija i preporučile mjere očuvanja kao što su čuvanje sjemena, ponovno uvođenje ugroženih vrsta u divljinu i jačanje zakona protiv ilegalne berbe.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.