ocean
ocean

U Africi se formira novi ocean, kažu znanstvenici

GREEN_300_listici_sredina

Miču se tektonske ploče

"Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možemo proučavati kako kontinentalni rasjed postaje oceanografski rasjed", objasnio je Christopher Moore, doktorski student na Sveučilištu u Leedsu, za NBC News.

Znanstvenici su otkrili formiranje novog oceana koji nastaje jer se afričko tlo na jednome dijelu počinje razdvajati, javlja UNILAD.

Zemlje poput Zambije i Ugande jednog dana bi mogle imati vlastite obale ako se kontinentalna masa nastavi razdvajati.

Prema recenziranom časopisu “Geophysical Research Letters”, geolozi su potvrdili da se novi ocean doista stvara, a afrički kontinent razdvaja na pola.

Znanstvenici su uspjeli pronaći točno mjesto gdje se, vrlo duboko pod zemljom, kontinent – koji ima kopnenu površinu od preko 30 milijuna četvornih kilometara – prvi put otvorio.

Pukotina je smještena na granicama triju tektonskih ploča koje se već neko vrijeme postupno udaljavaju jedna od druge.

Geolozi su primijetili da će ovaj složeni tektonski proces za milijune godina stvoriti potpuno novo vodeno tijelo.

Međunarodni tim otkrio je da trenutno 35 milja duga pukotina, poznata kao Istočnoafrički rasjed, nastala 2005. godine u etiopskim pustinjama.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možemo proučavati kako kontinentalni rasjed postaje oceanografski rasjed”, objasnio je Christopher Moore, doktorski student na Sveučilištu u Leedsu, za NBC News.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.