Turneja Dobra energija
Turneja Dobra energija

Turneja Dobra energija obišla je 10 hrvatskih gradova i pokrenula pravu energetsku revoluciju

GREEN_300_listici_sredina

S predstavnicima Varaždina, Vrbovca, Karlovca, Velike Gorice, Križevaca, Jastrebarskog, Poreča, Pazina, Rovinja i Pule.

Turneju Dobra energija, kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora, organizirala je Zelena energetska zadruga.

Znate da je energija Sunca čudo koje se može pretvoriti u nešto što pokreće strojeve, automobile i avione, no ne znate kako je upogoniti u vašem domu?

Prepoznajete obnovljive izvore energije kao budućnost, no niste sigurni od kuda s njima krenuti u vašoj lokalnoj zajednici?

Rovinj

Informiranje, edukaciju, pomoć, rješenja i zelene savjete od 07. do 18. rujna u deset hrvatskih gradova organizirala je Zelena energetska zadruga, krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji. Pokretanjem jedne neobične turneje pokrenuli su malu zelenu revoluciju u našoj zemlji.

ZEZ je u 9 dana turneje koju su nazvali Dobra energija obišla deset hrvatskih gradova s kojima su potpisali Deklaraciju o dobroj energiji, čime su ti gradovi postali pioniri energetske tranzicije u Hrvatskoj. To su Varaždin, Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj i Pula.

Pula

Na putovanju Hrvatskom gradovima i građanima pomagali su razumjeti i iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije. U dva tjedna putovanja posjetili su 10 gradova na kontinentu i obali te pomogla zainteresiranima objasniti sve o pokretanju energetske revolucije u domu i lokalnoj zajednici.

Finalno, svi gradovi koje smo obišli u sklopu turneje, potpisali su Deklaraciju o dobroj energiji Zelene energetske zadruge. Time su iskazali da prihvaćaju stanje klimatske krize u svijetu te da su spremi preuzeti aktivnu ulogu u njenom rješavanju. Konkretno, time su se obvezali pomoći realizirati projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, čistog transporta te prilagodbe života u gradu učincima klimatskih promjena. Obvezali su se informirati građane o stanju klimatske krize i aktivno ih uključiti u njeno rješavanje, kao i u tome aktivno surađivati sa svim relevantnim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

de

U svakom gradu dio programa namijenjen je za savjetovanje predstavnika Grada i ključnih gradskih dionika te dio programa za savjetovanje građana, a sve s ciljem što većeg broja sunčanih elektrana na hrvatskim krovovima. Turneja Dobra energija održava se treću godinu zaredom, u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

PHOTOS BY: Unsplash, Zez.coop / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.