kari-shea-AMyjxxLEHU4-unsplash (1)

Trend sporog dizajna – novi pokret koji se fokusira na kreativni proces stvaranja vašeg namještaja

GREEN_300_listici_sredina

Stručnjaci su zaljubljeni u spori dizajn

Sporost je sveobuhvatni trend u održivosti koji se prožima kroz razne sfere života. Od mode, hrane i lifestylea pa sve do sporih gradova, ovaj trend polako postaje veliki dio održivog načina življenja jer slavi odgovornu izradu stvari, kvalitetu umjesto kvantitete, brigu o prirodi i okolišu umjesto brigu o tome da se zaradi što više.

Spori dizajn je pokret u kojemu se svaki dio dizajna, od interijera i arhitekture do pojedinačnog kućanskog proizvoda, izrađuje promišljeno i odgovorno, a ne masovno. Ideja je dizajnirati prostore i komade koji će biti cijenjeni, funkcionalni, dugotrajni i poticajni za razmišljanje. 

Iako je pojam “spori dizajn” tek nedavno uveden, ideja promišljenog dizajna postoji već dulje vrijeme. Seže u doba prije revolucije masovne proizvodnje jednokratnog namještaja koji sada dominira sektorom dizajna, kada su se zgrade i namještaj izrađivali ručno i za koje su bile potrebne posebne vještine. 

6 načela sporog dizajna

Većina ljudi pripisuje prvu upotrebu izraza “spori dizajn” Alistairu Fuadu-Lukeu i njegovom radu iz 2002. pod nazivom “Spor dizajn – paradigma u filozofiji dizajna?”. Godinu nakon toga, istraživačica i kreativna voditeljica Carolyn F. Strauss osnovala je Slow Research Lab, “multidisciplinarnu istraživačku i kustosku platformu” koja slavi sve što je sporo. U radu koji su Faud-Luke i Strauss zajedno napisali u ime Slow Research Laba, identificirali su šest principa sporog dizajna:

 • Otkrivanje – otkrivanje često zanemarenih iskustava, materijala i procesa svakodnevnog života.
 • Proširivanje – Pogled dalje od percipiranih funkcionalnosti i životnog vijeka okoline.
 • Promišljanje – Stvaranje prostora koji potiču na razmišljanje.
 • Angažiranje – suradnja i dijeljenje s drugima.
 • Sudjelovanje  – Poticanje korisnika “da postanu aktivni sudionici u procesu dizajna”.
 • Razvijanje – Prepoznavanje da se artefakti, okruženja i sustavi razvijaju tijekom vremena.

Šest načela sporog dizajna način su razmišljanja, stvoreni da inspiriraju dizajnere da rade stvari drugačije, a Strauss i Fuad-Luke su ih napisali kao odgovor na “potrebu za novim alatima i strategijama za procjenu dizajna s obzirom na društvenu, kulturnu i ekološku održivost.”

Načela su rezultat različitih istraživanja i razgovora s dizajnerskim misliocima, a također crpe inspiraciju iz pokreta Slow Food i naše potrebe da živimo održivije. Ona su tu da nadahnjuju i potiču holistički i suradnički pristup dizajnu. To se posebno odnosi na  usporavanje potrošnje resursa, razmatranje kratkoročnih i dugoročnih učinaka proizvoda ili prostora i razmišljanje o etičkim i društvenim čimbenicima. Faud-Lukeov i Straussov percipirani okvir za ono što spori dizajn može biti je širok, apstraktan i otvoren za tumačenje te ga ne treba shvatiti previše doslovno. 

Danas pokret sporog dizajna ide ruku uz ruku uz “zeleni” dizajn, gdje se uzima u obzir sve o zgradi; od energetske učinkovitosti do udobnosti. Načela sporog dizajna primijenjena su na kuhinjske uređaje i poslovne zgrade podjednako.

Primjeri sporog dizajna i utjecaj na okoliš

Jedan primjer sporog dizajna danas je oživljavanje namještaja koji je bio popularan u doba naših baka i djedova, zvanog još i “smeđi namještaj”. To se odnosi na onaj glomazni drveni namještaj koji se nekad davno mogao vidjeti u većini kućanstava. Smeđi namještaj često se povezuje s tamnim drvetom poput mahagonija, oraha i tikovine, stablima kojima su potrebna desetljeća da dosegnu zrelost i pravu izradu da se transformiraju u funkcionalne komade. Kako kupnja rabljenih proizvoda postaje sve privlačnija današnjim generacijama, zbog svog malog utjecaja na okoliš i pristupačnosti, isto tako se smeđi namještaj prošlih vremena polako ponovno vraća. 

Današnjom industrijom namještaja dominira globalno tržište onog montažnog koje se obično izrađuje od niskokvalitetne iverice ili vlaknaste ploče srednje gustoće (MDF), koja traje samo djelić životnog vijeka tradicionalnog namještaja. Zbog takvog jeftinog i “brzog” namještaja, odlagališta se velikom brzinom zatrpavaju a izgaranje i onečišćenje koje tamo nastaje, imaju veliki negativan utjecaj planet. Dok, suprotno tome, “sporo” dizajnirani namještaj izrađuje se s namjerom da traje desetljećima, ako ne i stoljećima. 

Savjeti za spori dizajn za vaš dom

Ako želite iskoristiti neke elemente ovog koncepta, donosimo nekoliko prijedloga za prakticiranje sporog dizajna u vlastitom domu.

 • Birajte odgovorno, promišljeno i održivo izrađene materijale, tražite certifikate FSC-a, Cradle to Cradle i Fair Trade.
 • Pronađite načine da oživite svoj prostor bez kupnje novih stvari, kao što je preuređivanje, uklanjanje nereda i recikliranje.
 • Inspiraciju crpite iz lokalne kulture, tradicije i prirode.
 • Podržite lokalne tvrtke, uključujući trgovine, konzultante, umjetnike i graditelje.
 • Koristite prirodu što je više moguće, kao na primjer za rasvjetu ili regulaciju temperature.
 • Pronađite svoj osobni stil umjesto da pratite prolazne trendove.
 • Isprobajte minimalizam makar u nekim dijelovima. Spor dizajn usklađen je s idejom da je manje više.
 • Koristite predmete koji imaju više zadataka poput namještaja koji može biti stolić za kavu i prostor za pohranu, uredski stol koji se pretvara u stol za blagovaonicu ili kauč koji je ujedno i krevet. Kombiniranje predmeta na ovaj način znači manje upotrijebljenog materijala i manje budućeg otpada.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.