308197878_147566954637206_6332684179261242404_n

Ovaj komad namještaja izgleda kao umjetničko djelo, a izrađeno je od prenamijenjene odjeće

GREEN_300_listici_sredina

Funkcionalni dizajn s kružnim materijalima

Remix Maison je ekološki komad namještaja nastao u suradnji dizajnerice Irine Flore i brenda Native Shoes kao funkcionalno, prerađeno rješenje za dom.

Činjenica je da su cipele životna potreba, no nažalost proces izrade cipela, slično kao i odjeća, ima veliki utjecaj na okoliš. Cipele su često izrađene od sintetičkih materijala kojima su potrebne godine da se razgrade, a svake godine je bačeno sve više cipela. Stručnjaci kažu da će globalna industrija obuće do 2025. godine vrijediti više od 95 milijardi dolara. Oglašivači konstantno uvjeravaju potrošače da kupuju više, što na kraju povećava potražnju za proizvodnjom rezultirajući s proizvodnjom više od 20 milijardi cipela godišnje. Svake godine samo u SAD-u ljudi bace više od 300 milijuna pari cipela, od kojih 95% završi na odlagalištima.

Zbog velike štete koju čini odbačena obuća, dobro je čuti kako je jedna tvrtka odlučila iskoristiti tu obuću za izradu novog materijala zvanog Native Shoes Remix. S ovom tvrtkom se udružila i multidisciplinarna dizajnerica Irina Flore te su zajedno pokrenuli projekt suradnje pod nazivom Remix Maison. Umjetnica i brend odjeće Native shoes udružili su se u dizajnu i razvoju skulpturalnog namještaja izrađenog od materijala stvorenih od obnovljene i prenamijenjene obuće. Kolekcija sadrži zanimljive i funkcionalne komade, a svi su izrađeni isključivo koristeći materijal Native Shoes Remix.

Cipele koje se više ne koriste čiste se i melju u novu vrstu materijala te se zatim koriste u druge svrhe. Skulpturalni dizajn umjetnice Irine Flore također koristi metal za svoj okvir. Za ovu posebnu kolekciju kreirali su komad namještaja koji ujedno izgleda i kao umjetničko djelo. Predmeti u kolekciji oblikom se temelje na idejnim crtežima Flore i zapravo su prilično dekorativni i šareni, za što je zaslužan i materijal koji se koristio. Svaki je komad osmišljen kako bi izgledao moderno, a u isto vrijeme nas osvještava da živimo održivije.  Dizajni klupa dolaze u različitim vrstama naizgled apstraktnih oblika, ali svi su potpuno funkcionalni, višenamjenski i, naravno, vrlo ekološki prihvatljivi. Klupa je namijenjena za postavljanje u malim prostorima, u hodniku blizu ulaza ili bilo gdje u vašem prostoru gdje želite prikazati nešto lijepo. Ova klupa može služiti kao umjetničko djelo, sjedalo ili polica za predmete poput ključeva ili knjiga, držač za cipele ili vješalica za vaš kaput.

Ovaj proces recikliranja dokazuje kako svaka obnovljena cipela može postati umjetničko djelo, a ne otpad. Gledajući u budućnost, Native Shoes nastoji proširiti svoju ulogu odgovornog proizvođača na sve teritorije na kojima je brend prisutan. Radeći s kreativnim dizajnerima, inovativnim proizvođačima i svojim Native Shoes Remix materijalom, ovaj brend će nastaviti davati novi život odbačenim proizvodima te u isto vrijeme promicati kulturu i umjetnost.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.