dinosauri naslovna

Tragovi drevnih životinja: Pogledajte što su pronašli na dnu rijeke koja je presušila

GREEN_300_listici_sredina

Nova otkrića

Zbog iznimno visokih temperatura i suše, ovo su ljeto u Nacionalnom parku Dolina dinosaura, u Teksasu, otkrili nove stope drevnih životinja koje su ondje hodale prije 110 milijuna godina.

Ovo su ljeto u Teksasu bile rekordno visoke temperature, a zbog suše se smanjio vodostaj i rijeke Paluxy koja prolazi kroz tamošnju Dolinu dinosaura. Grupa volontera u presušenoj rijeci otkrila je nove tragove divovskih dinosaura koji su stari više od 110 milijuna godina.

Paul Baker, upravitelj u nacionalnom parku Dolina dinosaura izjavio je za CNN da nikada prije nije vidio “ovako brojne tragove ovih drevnih divova”.

“Uzbudljivo je vidjeti nešto što nitko drugi nije vidio, ovo je kao lov na blago”, rekao je Baker, koji pomaže u čišćenju i mapiranju novopronađenih tragova dinosaura. “Mislio sam da sam vidio svaki trag dinosaura koji postoji, ali u posljednje dvije godine, zbog suša koje smo imali i napornog rada naših volontera, otkrili smo nešto vrijedno divljenja .”

Nacionalni park Dolina dinosaura udaljen oko sat i pol od Dallasa i ondje su pronađeni brojni tragovi dinosaura sauropoda i teropoda koji su živjeli na ovome području prije otprilike 113 milijuna godina. Ovaj park  je omiljeno odredište za zaljubljenike u dinosaure i turiste koji obično dolaze na rijeku Paluxy kako bi pecali, plivali i kajakarili.

Na području na kojem su otkriveni novi tragovi tijekom vrućih dana ovoga ljeta  temperatura vapnenca na dnu rijeke ponekad se penjala na 53 Celzijeva stupnja. No čim se vrate kiše, tragovi dinosaura opet će nestati na dnu rijeke Paluxy i neće biti vidljivi za posjetitelje.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.