Amur-leopard-cub-baby-KEN-BOHN-SAN-DIEGO-ZOO-WILDLIFE-ALLIANCE

Tračak nade: Rođena dva leoparda kritično ugrožene vrste

GREEN_300_listici_sredina

Manje od 200 jedinki na svijetu

Novorođenčad iz San Diega još nema imena, ali predstavljaju treće leglo rođeno u zatočeništvu. Riječ je o zoološkom vrtu koji aktivno sudjeluje u Planu opstanka vrsta amurskog leoparda.

Ima nade za kritično ugroženu vrstu amurskog ili sibirskog leoparda. Rođena su dva mladunca jedne od najrjeđih mačaka na svijetu i to u zoološkom vrtu u San Diegu.

“Apsolutno smo oduševljeni napretkom koji su postigli mladunci”, rekla je Gaylene Thomas, voditeljica brige o divljim životinjama u zoološkom vrtu San Diega, prenosi Good News Network.

U svijetu postoji manje od 200 amurskih leoparda. Skrivene kamere kojima se služe istraživači i znanstvenici zabilježili su oko 110 jedinki na području Sibira, između Rusije i Kine, području poznatom i kao Zemlja leoparda, u blizini rijeke Amur.

Veliko postignuće

Novorođenčad iz San Diega još nema imena, ali predstavljaju treće leglo rođeno u zatočeništvu. Riječ je o zoološkom vrtu koji aktivno sudjeluje u Planu opstanka vrsta amurskog leoparda, za koji zoološki vrt tvrdi da je povećao broj te ugrožene vrste za 50 posto.

“Ovo je monumentalno postignuće koje da se naša vizija izgradnje svijeta u kojem sav život može ostvariti može biti ostvarena. Samo trebamo održati kurs i u konačnici ćemo uspjeti”, stav je Zoološkog vrta.

Daleko od doma 

Malo je vjerojatno da će ovi mališani ikada vidjeti svoju domovinu u Sibiru – logistika i rizici bili bi zastrašujući. No, odrastanje u San Diegu, s jednom od najljepših klima tijekom cijele godine u SAD-u s hranom dostupnom svaki dan, daleko je od smrznutih planina istočne Rusije, gdje leopard može tražiti hranu danima.

Njihov je posao sada održavati vrstu i inspirirati posjetitelje zoološkog vrta koji bi mogli biti skloni nešto poduzeti u ime prekrasne mačke koju vjerojatno nikada neće vidjeti u divljini, porijeklom iz nacije tisućama milja daleko .

PHOTOS BY: Ken Bohn, San Diego Zoo Wildlife Alliance, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.