ian-mackey-xisjqTHD53g-unsplash

Tračak nade: Na području gdje lav nije bio uočen 20 godina snimljena lavica!

GREEN_300_listici_sredina

'Siguran sam da nije sama'

Ova je vijest jako ohrabrujuća jer su ženke temelj svake populacije lavova, budući da nastanjuju područja i nisu velike lutalice. Drugim riječima, ostaju na području gdje im je sigurno uzgajati mladunce.

Kamera je ulovila veličanstven kadar zdrave lavice u Nacionalnom parku Sena Oura, gdje niti jedan lav nije uočen već gotovo 20 godina! Pozitivna je to vijest i tračak nade koji su objavili zaposlenici Društva za očuvanje divljih životinja (WRC) i Vlada Čada, gdje je Nacionali park smješten.

Tim za očuvanje opisao je ženku lava kao “prekrasnu lavicu, u najboljim godinama i očito dobrog zdravlja”, stoji u priopćenju WCS-a. Iako je kamera snimila lavicu u veljači, tamošnje vlasti tek su ju sada objavile, izvijestio je BBC.

Prije sto godina na afričkom je području lutalo čak 200.000 lavova, a danas ih je u divljini preostalo tek 23.000. Zbog toga su ove velike mačke klasificirane kao ranjive na Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

‘Siguran sam da nije sama’

Prema IUCN-u, lavovi su službeno izumrli u Nacionalnom parku Sena Oura. Uzrok tomu je krivolov koji je bio velik problem prije više od deset godina. No, politike i napori koje su uložile kamerunske i čadske vlasti dovele su do toga da su se populacije brojnih divljih životinja počela oporavljati pod poboljšanom zaštitom nacionalnih parkova.

“Fotografija prikazuje vrhunsku, vrlo zdravu odraslu lavicu, staru oko pet godina. Siguran sam da nije sama“, rekao je za BBC dr. Luke Hunter, izvršni direktor WCS programa za velike mačke.

Istaknuo je pritom da je ova vijest jako ohrabrujuća jer su ženke temelj svake populacije lavova, budući da nastanjuju područja i nisu velike lutalice. Drugim riječima, ostaju na području gdje im je sigurno uzgajati mladunce.

Posebno ugrožena vrsta

Populacije lavova u zapadnoj i središnjoj Africi pale su za otprilike 66 posto od ranih 1990-ih. Ovi lavovi su genetski različita podvrsta od populacije lavova u istočnoj i južnoj Africi i smatraju se kritično ugroženima na regionalnoj razini.

Hunter je rekao da manje od 1000 sjevernih lavova još uvijek nastanjuje zapadne i središnje dijelove kontinenta. One su “posebno ugrožene i dragocjene”, dodao je Hunter.

 

 

PHOTOS BY: Wildlife Conservation Society (WCS) / Government of Chad, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.