glen-carrie-XLlshtfXWgE-unsplash

Borba protiv krivolova se isplatila: U Keniji se povećao broj slonova i žirafa!

GREEN_300_listici_sredina

Sjajne vijesti!

Kenijska služba za divlje životinje objavila je prvi popis divljih životinja. Popisivanje je trajalo tri mjeseca, a popisani su svi kopneni i morski sisavci, važne ptičje vrste i ugroženi primati u Keniji. Zahvaljujući naporima da se suzbije krivolov, povećao se broj mnogih životinjskih vrta.

Kenija je pohvalila napore u suzbijanju krivolova nakon što je objavila rezultate prvog nacionalnog popisa divljih životinja u zemlji, nazvavši to istraživanje vitalnim oružjem u borbi za očuvanje prirode. Prema popisu divljih životinja, u zemlji je zabilježeno ukupno 36.280 slonova, što je skok od 12% u odnosu na brojke zabilježene 2014. godine, kada je krivolov bio na vrhuncu. “Čini se da su konačno urodili plodom napori da se povećaju kazne za zločine povezane s ugroženim vrstama.”, navodi se u izvješću koje je zabilježilo 30 vrsta životinja i pokrilo gotovo 59% kopnene mase Kenije.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) upozorila je u ožujku da su krivolov i uništavanje staništa, osobito zbog prenamjene zemljišta za poljoprivredu, pogubno pogodili veliki broj slonova diljem Afrike. Populacija afričkih slonova pala je za najmanje 60% u posljednjih pola stoljeća, što je dovelo do njihove prekvalifikacije pa se od sada smatraju ugroženom vrstom.

Popisom je utvrđeno da je povećan i broj lavova, zebri, hirola i tri vrste žirafa koje se nalaze u zemlji, ali nisu pružene usporedne brojke iz ranijih godina. Istraživanje koje je financirala država zabilježilo je 1.739 nosoroga, uključujući dva sjeverna bijela nosoroga, 897 kritično ugroženih crnih nosoroga i 840 južnih bijelih nosoroga, a navodi se i da je nacionalni rezervat Maasai Mara dom za gotovo 40.000 gnuova.
Popisom morskih životinja utvrđeno je da su u kenijskim vodama bila 63 grbava kita, dva plava kita i 29 velikih bijelih psina.

Predsjednik Uhuru Kenyatta pohvalio je Kenijsku službu za zaštitu divljih životinja zbog uspješnog suzbijanja krivolova i pozvao ih da pronađu nove, inventivne pristupe u zaštiti divljih životinja.”Smanjenje gubitaka u pogledu slonova, nosoroga i drugih ugroženih vrsta posljedica je velikog posla koji obavljaju služba za zaštitu divljih životinja, njezini službenici i brojni drugi ljudi.”, rekao je predsjednik te dodao “Divljina je naše naslijeđe. Ona je naslijeđe naše djece i važno nam je da možemo znati što u njoj imamo kako bismo bili bolje informirani o politici, ali i o mjerama koje su potrebne dok napredujemo. Divljina je naša nacionalna baština, to je nešto čime bismo se trebali ponositi”.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.