Svega nas nekoliko dana dijeli od Uskrsa, a meni koji će se na ovaj blagdanski dan jesti pomno se već smišlja. Od tradicionalnog uskrsnog doručka, pa sve do ručka. Naravno, sve to uključuje i prigodne slastice bez kojih je Uskrs nezamisliv. Jedan od popularnijih deserata u proljeće svakako je i torta od mrkve. Mi vam donosimo recept za onu vegansku, no vjerujte nam, nitko neće primijetiti da u njoj nema namirnica na koje su prije navikli.
Potrebno vam je:
Za biskvit:
- 110 grama integralnog pšeničnog brašna
- 100 grama heljdinog brašna
- prašak za pecivo
- žličica cimeta
- 120 grama oraha (poželjno je da budu nasjeckani)
- 200 grama naribane mrkve
- korica i sok od limuna
- korica od naranče
- 100 do 130 grama smeđeg šećera (ovisno koliko slatkoću preferirate)
- 100 grama kokosovog šećera
- 130 grama lanenog ulja
- 4 žlice mljevenog lana umiješanog u 400 ml vode (zamjena za jaja)
.
Za kremu:
- 400 grama veganskog krem sira
- ribana korica naranče
- prstohvat bourbon vanilije
- 50 grama smeđeg šećera
- 100 ml biljnog mlijeka po želji
.
Priprema biskvita:
Pećnicu zagrijte na 170 Celzijevih stupnjeva te pripremite kalup za pečenje idealne veličine 40×30 i obložite ga papirom. Oba brašna pomiješajte s cimetom i praškom za pecivo. Nasjeckane orahe umiješajte u brašno. Izmiksajte šećer sa zamjenom za jaja dok smjesa ne bude nešto gušća te lagano dodajte ulje.
U ovu smjesu dodajte naribane korice limuna i naranče te kapi limuna, a svemu tome dodajte naribanu mrkvu iz koje ste prethodno iscijedili sok. Sve umiješajte zajedno, stavite u kalup i pecite oko dvadesetak minuta. U nekom trenutku vilicom probodite biskvit. Ako je vilica suha, biskvit je gotov. Ohladite ga i prerežite ga na 4 jednaka dijela.
Priprema kreme:
Sve sastojke umiješajte u jednu kompaktnu smjesu koju pravilno rasporedite za četiri jednaka dijela, a dio ostavite za premaz. Ili ako vam nije ostalo dovoljno za premaz, ponovite sastojke u nešto manjoj količini.
Kad se kore dovoljno ohlade, slažite jednu te dodajte kremu, pa postavite drugu i tako do kraja. Dekorirajte po želji, najbolje ostatcima nasjeckanih oraha i nekih drugih orašastih plodova. Dobar vam tek!