deborah-diem-ds_NPvoAzro-unsplash

Topi se led na Grenlandu, blizu je točke s koje nema povratka

GREEN_300_listici_sredina

Porast razine mora za oko 7 metara

Kada led prijeđe kritičnu točku, neizbježno je da će se nastaviti topiti, zaključak je to studije koja je objavljena u časopisu Geophysical Research Letters.

Približavamo se točki s koje nema povratka jer kada bi se Grendlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, globalna razina mora porasla bi oko sedam metara, upozorili su znanstvenici. Kako navodi Phys.org, riječ je o jednom od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji.

Zaključak je to nove studije koja je identificirala dvije prekretnice za spomenutu ledenu ploču: ispuštanje 1000 gigatona ugljika u atmosferu uzrokovat će topljenje južnog dijela ledene ploče, dok oko 2500 gigatona ugljika znači trajni gubitak gotovo cijele ledene ploče.
Nakon što smo ispustili oko 500 gigatona ugljika, otprilike smo na pola puta do prve točke preokreta.

Opasnost da prijeđemo kritičnu točku

“Prva prijelomna točka nije daleko od današnjih klimatskih uvjeta tako da smo u opasnosti da je prijeđemo. Jednom kada počnemo kliziti, past ćemo s ove litice i više se ne možemo popeti“, rekao je Dennis Höning, klimatolog s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime koji je vodio studiju.

Kada led prijeđe kritičnu točku, neizbježno je da će se nastaviti topiti.

Čak i kad bi se atmosferski ugljični dioksid smanjio na predindustrijske razine, to ne bi bilo dovoljno da se ledenoj ploči omogući ponovni rast.

“Ne možemo nastaviti s emisijama ugljičnog dioksida istim intenzitetom još dugo bez opasnosti da prijeđemo kritičnu točku“, dodao je Höning istaknuvši da se većina topljenja ledene ploče neće dogoditi u sljedećem desetljeću, ali neće ni proći dugo da se dođe do točke s koje nema povratka.

Studija je objavljena u časopisu Geophysical Research Letters.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.